Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debora och Penelope är redo för Power Meet

Debora Blomster älskar ljudet av gamla amerikanare. Hon har låtit bygga om en Oldsmobile cabriolet 1972 års modell och skeppat över den från USA för att vara med på Power Meet i Västerås.

Annons

Debora och hennes svenska man Rainer bor söder om Tampa, Florida, men tillbringar somrarna i Sverige och huset vid Mälaren en bit utanför Västerås.

På grusplanen framför huset står en Volvo, visserligen bastant men ändå närmast blyg och tillbakadragen i jämförelse med den glänsande rödvita amerikanare som står bredvid.

Bilen har varit Deboras stora projekt de senaste tre åren. Tillsammans med en firma i närheten av Tampa har hon byggt om bilen nästan helt invändigt med ny motor, ny klädsel, ja, även nya säkerhetsbälten.

– Det är bara två saker som är gamla i den här bilen: karossen och föraren, säger Debora Blomster.

Idén att låta bygga om en bil kallar Debora för en medelålderskris. Hon har också inspirerats av en granne i Sverige som helt på egen hand håller på att bygga om en gammal Ford.

Projektet har varit kostsamt och tre gånger har Debora fått avbryta för att pengarna saknats. Under tiden har hon haft kontakt med Power Meet-generalen Kjell Gustafsson och varje sommar lovat att hon ska komma till bilfesten med sin Oldsmobile.

– Han har bara skrattat. Du ska bara veta hur många delar det är på en bil och Kjell om någon vet hur mycket jobb ett sådant här projekt innebär. Men han har verkligen varit ett stort stöd hela tiden och det är jag väldigt tacksam för.

Att det blev just en Oldsmobile 1972 var självklart. Deboras familj hade en sådan bil när hon var yngre och hon har alltid älskat bilar. Som liten var hennes favoritprogram på tv en tecknad serie om racingbilar. Den enda tjejen i programmet blev omedelbart en stor idol.

– Hon hette Penelope och inspirerade mig. Hon var så feminin och tuff. Nu har jag döpt min bil efter henne.

Nu återstår bara en finputs innan bilen är klar. När VLT hälsar på står hon vid ett bord belamrat av flaskor och tuber med olika rengöringsmedel som Debora försöker tyda.

Instruktionerna är bara på svenska och andra nordiska språk och hennes man Rainer är, som hon säger, en ”otålig översättare”.

Bilfesten inne i Västerås vill hon inte missa. Även om hon normalt varken brukar besöka bilevenemang eller räknar in sig i raggarnas skara har hon kommit att gilla Power Meet.

– Med allt som hänt de senaste åren så håller man som amerikan gärna en låg profil när man är utomlands. Därför blev jag så rörd på Power Meet i Västerås när jag såg alla dessa människor som verkligen älskade amerikanska bilar och som sa att de gillar människorna i USA, även om de kanske inte alltid gillar politiken. Det fick mig att känna mig lättare till mods.

Vad är det som är så kul med gamla amerikanare då? Som svar sätter sig Debora bakom ratten. Bilstereon pumpar ut Elvis All shook up. Hon vrider om startnycklarna och ler lyckligt när motorn mullrar i gång riktigt ordentligt.

– När jag letade efter en bil att bygga om så ringde jag en kille klockan 11 på kvällen. Han hade satt ut en annons. Jag sa att hans bil såg bra ut men bad honom att ta med sig telefonen ut i garaget och starta motorn så att jag fick höra hur det lät. Han bara la på direkt. Måste ha trott att jag var galen, säger Debora och skrattar åt minnet.

Målet för Debora under Power Meet är att ta hem den amerikanska tv-stjärnan Jay Lenos specialpris. Hon är dock tveksam om hon kommer att vinna. De som håller i tävlingen har sagt att de letar efter en bil som Jay Leno skulle gilla.

– Den här bilen är nog mer en sådan som Jay’s fru skulle tycka om. Det är en riktig tjejbil och mitt hjärta bultar varje gång jag ser den. Jag har varit kär i en sådan här bil sedan 1970-talet.

Långväga bilgäst. I tre års tid har Debora Blomster byggt om sin Oldsmobile från 1972. Bilen har skeppats över från Florida, USA, för att delta i årets Power Meet där Debora ska tävla i Jay Leno Award.foto: alf pergeman
Ögonsten. Debora Blomster har döpt sin bil till Penelope. Namnet kommer från en amerikansk tecknad serie om racerbilar där den kvinnliga hjälten hette just så.foto: alf pergeman
Marin känsla. Debora Blomster har bland annat designat den nya klädseln i hennes Oldsmobile. ”När killarna på bilfirman såg mina ritningar sa de att det ser ut som ombord på en båt. Det har jag ingenting emot eftersom att jag gillar såväl bilar som båtar”, säger Debora Blomster.
Nytt under. Bilen från 1972 har orginalkarossen kvar på utsidan men nästan allting annat är nytt, som motorn under huven.
Finputsning. Debora Blomster ska bara göra den sista finputsningen innan hennes Oldsmobile från 1972 är klar för bilfesten i Västerås.

Mer läsning

Annons