Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär dig avslöja snabbmatssnusket

Bratwursten på Power Meet kan skicka dig till sjukhus. Lär dig att själv avslöja snusket i snabbmatsvagnarna så du slipper tillbringa Europas största bilträff i en bajamaja.

Annons

Salmonella och Campylobacter är bara några av de läskigheter som kan gömma sig i vad som vi första anblicken ser ut som en lockade munsbit. Vill det sig riktigt illa kan du få ligga på sjukhus under lång tid om du väljer fel burgare.

-Viktigast av allt är att använda sunt förnuft. Ser vagnen skitigt ut så är den säkert också det, säger Andreas Mörén som arbetar med livsmedelsfrågor vid Västerås kommun.

Bakteriefri. Per Andersson och resten av personalen på Gokartbanans hamburgeri satsar på hygienen när de steker snabbmat. Goda tvättmöjigheter och minimal varmhållning är en bra början.

En viktig fråga att ställa sig är hur länge maten legat på uppvärmning. Bakterier växer bäst mellan plus åtta och plus 60 grader. Ljummen mat är direkt farlig eftersom bakterierna förökar sig som bäst när omgivningen närmar sig kroppstemperatur.

-En gammal god regel är: ryker snabbmaten som du får på tallriken så är den sannolikt tillräckligt varm, säger Andreas Mörén.

VLT kunde snabbt konstatera att disciplinen var dålig längs fincruisingstråkets snabbmatsvagnar. Det behövdes inte många minuter innan man räknat till 33 hamburgare, 20 korvar och 26 grillspett lastade i högar på låg värme.

Några som satsade på hygienen var däremot gokartbanans hamurgeri. Plasthandskar, ordentliga stekverktyg, möjligheter att tvätta händerna och minimal kontakt mellan pengar och matlagning var alla goda tecken.

- Temperaturen är viktig för oss. Köttet ska gå direkt från frys till kyl och sedan till stekning. Sedan försöker vi varmhålla så lite som det bara går, säger Per Andersson vid Johannisbergs Gokartbana.

Så avslöjar du snusket

- Kontrollera att personalen har möjligheter att tvätta händerna i samband med matlagningen.

- Pengar är ofta bakteriehärdar. Kassapersonalen har så lite att göra med maten som möjligt.

- Se till så att din mat lagas med ordentliga stekverktyg och aldrig vidrörs med händerna.

- Snabbmaten ska helst inte legat på uppvärmning någon längre tid innan du äter den.

Ryker din mat när den serveras är den ofta tillräckligt varm.

- Tänk på regeln: "är det som är kallt riktigt kallt och det som är varmt riktigt varmt" innan du beställer.

Mer läsning

Annons