Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn start på Power Meet

Solen gassar och Johnny Cash Ring of fire blandat med musik från 1950-talet ljuder ur högtalarna på Johannisberg. Stämningen är hög bland besökarna.

Annons
Stämning i topp. Kompisgänget från Woodpeckers i Gävle är festglada på Power Meets första dag. ”Allt var bättre förr. Brudarna, bilarna och bärsen”, säger Kristian Brandvold i förgrunden. ”Vi föddes en generation för sent”, säger kompisen Oscar Bergquist i brun keps. På bilden syns även, från vänster, Jessica Mattsson, Marielle Strid och Tobias Andersson som ger Amanda Hammarsten en puss.

På Mälarcampingen på Johannisberg är det så varmt att få orkar göra annat än att sitta i sina solstolar och dricka en svalkande öl. Några fordon åker runt på området för att visa upp sina amerikanare och passagerarna passar på att skåla med dem som de kör förbi.

Peder Lundberg från Kiruna kommer gående längs en av grusvägarna på campingen iklädd shorts och en knallröd ölhatt. Det är första gången som han är på Power Meet.

– Jag är här för bilarna och fruntimren. Det var värt att komma hit bara för vädret. Det ska man vara glad för där jag kommer ifrån. Där är det 13 plusgrader, säger han.

På flygfältet, där bilutställningen pågår, står skinande amerikanare och försäljningsstånden på rad. Kenneth Maris från Finland tittar på delar av en Dodge Lancer, precis samma modell som han själv har införskaffat i veckan. Flickvännen Tarja Määttä är inte lika bilintresserad.

– Det roliga är att titta på all 1950-talsrekvisita och kläderna som ser ut att vara från samma period, säger hon.

År efter år lockar Power Meet mängder av besökare. För Kenneth Maris är anledningen till det enkel:

– Det finns ingen annanstans man kan hitta något sådant här, säger han.

Prickigt och rutigt. Helena Carlsson säljer klänningar och kjolar av klassiskt 1950-talssnitt. ”Många tjejer vill att klänningarna ska matcha deras bilar. Helst ska de ha samma färg”, berättar hon.
Förstagångsbesökare. Peder Lundberg från Kiruna är på Power Meet av två anledningar: bilarna och tjejerna.
Kontroller. Det är fullt upp med kontroller för polisen som står utplacerad vid vägen till Johannisberg. ”Hittills har det varit lugnt och inte så mycket rattfylla. Men en rattfull person är en för mycket”, säger Göran Bäckman, trafikpolis.
Skitgöra. Företagaren Thomas Nilsson tömmer bajjamajjorna på Mälar-campingen för 15:e året. ”Power Meet är en av de renaste tillställningarna jag har att göra med”, säger han.
Bildelar. Många passar på att leta efter och köpa lämpliga bildelar till sina amerikanare under Power Meet. Kenneth Maris från Finland, här med flickvännen Tarja Määttä, tittar på delar till hans Dodge Lancer.
Bilmeck. Baslådan på Cadillacen från 1966 är paj och Marcus Wallentin från Skorped, sex mil från Örnsköldsvik, har gett sig i kast med att fixa den med hjälp av vännerna från Skorped och Umeå.

Mer läsning

Annons