Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt mister Power Meet

En äkta raggare kan gå i skitig t-shirt och käka knäckebröd i ett halvår för en ny kromlist. Här är historien om Power Big Meet - från en dammiga grusplan i Anderstorp till jättelikt 30-årskalas i Västerås.

Annons
Kjell Gustafson, Power Meets pappa.

Ur baptistkyrkans bok Ungdom och raggarliv av Georg Johansson från 1960:

"De är verksamma överallt! Man bävar, ty de härjar vilt ibland - och söker snärja ungdomarna i sina garn. Sådana som med kamraters hjälp söker våldtaga unga flickor och söker utnyttja dem utan hänsyn. Här det fråga om en sexuell förvildning som gränsar till det otroliga och som måste stävjas."

Året är 1977. Det tilltagande ungdomsfylleriet i Sverige leder till att mellanölet förbjuds i affärer. Drottning Silvia föder en dotter som får namnet Victoria samtidigt som raggare och assyrier utkämpar blodiga slagsmål i Södertälje. Att en första inomhusutställning med amerikanska bilar i Jönköping drar rekordpublik är det ingen som bryr sig om - ännu.

-Sverige var en död zon när det gällde bilträffar när vi började. De få som ägde amerikanska bilar åkte mest runt och slog på varandra med domkrafter, säger Kjell Gustafson.

I dag organiserar han Power Meet i Västerås från en pittoresk Skånelänga i Skanör. Kjell Gustafsson är far till två barn, eller egentligen tre. Power Meets pappa har gett 30 år av sitt liv till bilträffarnas bilträff. I dag den största av 6 000 liknande arrangemang i Europa. Som 17-åring skrev han sin första artikel om drömbilarna på andra sidan Atlanten. Några år senare, 1975, kände han att något var på gång. Prisdumpade amerikanska muskelåk hade börjat strömma in till Sverige. Vinden var på väg att vända och plötsligt kändes det som att varenda 19-åring skrev på ett avbetalningskontrakt på en Camaro eller en Mustang.

-På 70-talet hände något. Energikrisen slog till i USA och bensinpriset sköt i höjden. Ingen amerikan ville längre ha en Cadillac som drog två liter milen. Man bytte hejvilt till mindre modeller som Plymouth Cricket eller Dodge Colt. Jänkare som i dag säljs för fyra miljoner kunde köpas för 4 000 kronor, säger Kjell Gustafson.

1978 slog kände han att tiden var mogen. Det första riktiga Power Big Meet hölls på en dammig grusplan i Anderstorp. Det kom 80 bilar och 400 besökare.

- Jag tror vi hade en tävling i att byta tändstift, säger Kjell Gustafson.

1980 flyttade han Power Meet till Jönköping. 500 bilar var över all förväntan men kombinationen raggarträff och "Sveriges Jerusalem" blev explosiv.

-Det publicerades en tidningsbild på två urdruckna 75:or sprit och sedan var det kört. Vi portades från Elmia 1982, säger Kjell Gustafson.

"Jag har varit med för länge för att bli arg", är hans omdöme om skandalen i Jönköping. Ändå märks det att medias bevakning av Power Meet irriterar honom.

-Det har aldrig varit några problem runt bilutställningarna eller prylmarknaden. Ändå har vi fått så fruktansvärt mycket skit för sånt vi inte haft med att göra med utanför området. "33 000 raggare håller Norrköping i ett järngrepp" skrev de när vi flyttade arrangemanget dit 1983. Sanningen var att det var 150 personer som hade lite "halliegullie" på stan. En bråkdel av det tidningarna skrev men polischefen fick spel så vi åkte ut igen, säger Kjell Gustafson.

Mer läsning

Annons