Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blinkande signaler gör bilister osäkra

Trafikljusen är ofta ur funktion och informationen är dålig, tycker flera läsare. Dessutom verkar inte alla bilister veta vad som gäller i korsningarna då.

Annons
Rött och grönt. Trafikljusen fungerar åter i korsningen Norra Ringvägen-Kopparbergsvägen. Avstängningen berodde på att en stolpe hade körts på.

Anders Andersson undrar varför så ofta trafiksignalerna är ur funktion i Västerås.

– Varför informeras det inte om varför signalerna blinkar eller är helt svarta? Vid Cityringen/Blåsbogatan/Skultunavägen var signalerna ur funktion i minst tolv veckor före och efter årsskiftet, ett under att ingen olycka inträffade, för det var nästan ingen som stannade för gångtrafikanter eller cyklister, uselt skyltat.

Jarro Patcha på Västerås stad förklarar att många arbeten med trafikljusen beror på det nya busslinjesystemet. För att bussarna ska komma snabbare fram måste de få förtur vid trafiksignalerna. Man kan inte skylta hur som helst på platsen, menar han. När det är långvariga stopp så informerar man på hemsidan. Vid akuta fel är det svårare att veta när arbetet kan vara klart.

Carina Folkesson tycker att det är ”kaos” i korsningen Cityringen-Kopparbergsvägen när trafikljusen är ur funktion.

– Cityringen är ju huvudled och de som kommer på Kopparbergsvägen ska lämna företräde men så fungerar det inte. Många försöker köra enligt högerregeln.

Helena Sjögren håller med om att nästan alltid blir ”kaos” när trafiksignalerna i stora korsningar är ur funktion.

– Jag tror att det beror på att många förare blir väldigt osäkra på väjningsreglerna i sådana situationer. Precis som Carina skriver ska man rätta sig efter skyltarna när ljusen inte fungerar, om det inte finns skyltar gäller högerregeln. Skulle polisen stå i korsningen och dirigera går det före allt det andra.

Sven-Gunnar Wallin vänder sig till alla som går och cyklar:

– Jag vill uppmärksamma dem som korsar gatorna cyklande eller gående verkligen se upp med vad som gäller i korsningen när ljusen är släckta.

Mer läsning

Annons