Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson klar för enduro: ”Äntligen”

Klart Italien, klart Beta, klart enduro. Tre nya ting för VMK-Johan Carlsson.

Annons

I torsdags skrev Carlsson (bilden) ettårskontrakt med den italienska motorfirman med säte i närheten av Torino. Det betyder att han byter cykel från svensk/tjeckiska Suzuki till italienska Beta. Att han också skiftar från motocross till enduro och får därmed skogsåkningen till huvudrätt på tävlingsprogrammet.

VLT har tidigare berättat om utvecklingen, men då fanns allt på planeringsstadiet. Nu är det klappat.

Johan Carlsson var oerhört nöjd när VLT nådde honom.

– Äntligen är en trist tid förbi. Ändå sedan min svåra skada i Uddevalla (5 juli) har det varit motigt. Nu leker mc-livet igen.

Carlsson blir italiensk fab- riksförare på heltid.

– Jag förstår att jag har mycket att lära. Måste ta det här året som en inåkning i endurosporten. Som till stor del helt ny för mig. Skillnaden mot motocross är jättestor. Där tävlar vi på en given bana varv efter varv, i enduro bär det av ut i terrängen på långa svåra sträckor. Många timmars tävling. Å andra sidan finns alltid ett crossprov. Kanske en fördel för mig?

Han kommer att åka junior-VM i enduro där junioråldern är upp till 23 år. Starten sker i Spanien 11 april och JVM körs samtidigt med stora VM.

Detta ger VMK-aren tillfälle att se de stora kanonerna i närbild. Stor tävlingsdebut äger rum i enduro-SM i Östersund 27-28 februari följt av italienska mästerskapen i slutet av mars.

I Östersund väntar vinterenduro av högsta potens. För Carlsson blir tävling i djup snö och kanske halka en stor nyhet.

– Jag har aldrig åkt i snö förut. Nu måste jag prova ordentligt.

Ett test äger rum redan i helgen i mindre tävlingar som Östra Open i Enköping och Vintercupen i Dalarna. Första prövningarna på Beta-cykeln, som han tycker känns riktigt vass.

I enduro-JVM får han sällskap av två svenskar i form av Kalle Sjö, Tibro, och Robert Kvarnström, Avesta.

Hur blir det med motocross då? Han kommer att åka för VMK så mycket han hinner. I SM och elitserien. Gärna tävlingarna hemma på Malma i serien och SM-finalen.

Annons