Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklister får inte köra med full fart överallt

Börje Sköld förvånas över hur folk cyklar i staden. ”Får cyklister köra med full fart över vägar och gator utan att se sig för, även utan reflexer och lyse i mörker?”

Annons
Olämpligt. Det är olämpligt för cyklister att korsa en väg på ett övergångsställe. Gör man det har man väjningsplikt både mot gående och mot fordon.Foto: Scanpix

Det är inte konstigt att det händer olyckor, menar han. De cyklar även ut på övergångsställen.

Elisabeth Westman: Nej, cyklister får inte cykla hur som helst! På cykelöverfarter måste cyklister vara försiktiga och bara korsa vägen om det kan ske utan fara. Samtidigt är det så att när du som bilförare närmar dig en cykelöverfart ska du anpassa farten så att ingen fara uppstår för de som befinner sig på cykelöverfarten. Korsar du som bilförare en cykelöverfart i samband med sväng eller utfart ur en cirkulationsplats ska du släppa fram alla på cykelöverfarten. Det är inte förbjudet för cyklister att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen. Det är vanligt att cykelöverfarter och övergångsställen kombineras. Enligt lag måste en cykel alltid ha belysning och reflexer vid cykling i mörker.

Med bra cykelbelysning och reflexer syns cyklisten på ungefär 300 meters håll, utan reflexer och belysning är avståndet bara cirka 20 till 30 meter.

Mer läsning

Annons