Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett par snedsteg från att bli påkörd”

En uppdelning av gång- och cykelbanor skulle göra det säkrare för gående.

Annons
Obehagligt. Som gående vill Bengt Andersson slippa ha bilar i ryggen när han går längs Järnbruksgatan.Foto: Yngve Fredriksson

En uppdelning av gång- och cykelbanor skulle göra det säkrare för gående. Bengt Andersson tycker att man enkelt kan skilja gående och cyklister åt på flera sträckor i staden, till exempel längs Stora gatan på Oxbacken, Vasagatan vid Mälardalens högskola och Råbyleden.

– På en del ställen är banan till en del plattlagd och den andra asfalterad, men det är inte klarlagt att man ska gå på den plattlagda delen och cykla på den andra.

För några år sedan gjordes en kombinerad gång- och cykelbana alldeles intill Järnbruksgatan, söder om E18. Men få går på den rekommenderade sidan, påpekar han.

– Om man går på vänster sida mot söder så har man biltrafiken bakifrån direkt vid vänster axel. Man är då bara ett par snedsteg från att bli påkörd.

Med en särskild gångbana hamnar de gående längst från bilarna. När VLT är på plats är det ingen som går närmast bilvägen där fartgränsen är 50 kilometer i timmen.

– Cyklister söderut kan köra i högertrafik nära en ny mittlinje en bit från gatan och de som kör norrut mot E18 och Ikea ser de mötande bilarna.

VLT:s trafikexpert Sven-Gunnar Wallin gillar idén att oftare separera gång- och cykelbanor.

– Bengt Anderssons förslag att ändra på befintlig bana på Järnbruksgatan vore perfekt. Då skulle man samtidigt få bort de infekterade diskussioner om på vilken sida de gående ska uppehålla sig. Det skulle kanske bli en nytändning så att alla kunde följa de gemensamma regler som ändå finns.

Elisabeth Westman tillägger:

– En separering av gående från cyklister är ett sätt att öka tryggheten för de gående och öka framkomligheten för cyklisterna.

Inför en uppdelning tittar man bland annat på hur stort flödet är av gående och cyklister samt hur fort cyklisterna kör.

Mer läsning

Annons