Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fel tänkt med extra lysen”

Mats Lindfors ifrågasätter nyttan med så kallad förstärkt belysning på övergångsställen, vilket är fallet på Råbyleden vid korsningen med Ringduvegatan (VLT 24/12 2013). Att hänga lampor över körbanan är fel tänkt, menar han.

Annons
Råbyleden. Vid Ringduvegatan.Foto: Yngve Fredriksson

– Det är på gångvägen bredvid som man behöver förstärkt belysning så att man ser när det kommer någon, innan vederbörande kommit ut i vägbanan. Nu förstärker man snarare kontrasterna då det blir väldigt ljust vid vägbanan vilket ögat anpassar sig efter och det blir ändå mörkare vid sidan om. Thomas Wulcan på Västerås stad:

– I den bästa av världar skulle vi förstås ha mer belysning men det är ändå bättre med förstärkt belysning än utan.

Sven-Gunnar Wallin: Mats Lindfors synpunkter verkar vettiga och borde vara värda att testa på något övergångsställe som är lite mörkt. Jag tycker samtidigt att de gående bör ta sitt ansvar och använda reflexer även inne i stan. Det är ofta som man knappt ser att gående är på väg ut på övergångsställen där det är mörklagt runt platsen.

Elisabeth Westman: Det som framförallt ställer till problem vid övergångsställen är dålig kommunikation mellan bilförare och gående. Därför är det viktigt med en omgivning som tillåter god ögonkontakt. Förstärkt belysning i korsningspunkter för gående är generellt positivt. Naturligtvis vore det bra om inte bara övergångsstället är upplyst, det borde dessutom vara extra upplyst före och efter övergångsstället.

Mer läsning

Annons