Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig cykelväg mitt i city

Carina Larsson är orolig när hon cyklar på Stora Gatan. Bilarna kör dagligen där det är förbjudet. 

Annons

Carina Larsson cyklar dagligen längs den separata cykelfilen på Stora gatan när hon ska ta sig till och från sitt arbete. Hon upplever ofta cykelturen som väldigt obehaglig då hon riskerar att mötas av bilar.

-Tanken är god med att göra det cykelvänligt, men det är ofta flera bussar som står på rad. Då kör annan trafik som står bakom rakt ut på cykelbanan för att ta sig förbi bussarna, berättar hon.

Hon tror att det kan bero på att det är för dåligt skyltat och att en lösning på problemen kan vara att placera ut en upphöjning eller plastkoner som markerar var man inte får köra in.

-Något som bilisterna att haja till för folk verkar inte fatta, nu är det rent livsfarligt, anser hon.

Under sin cykeltur behöver Carina även passera korsningen vid Kopparbergsvägen/Stora gatan där det ibland uppstår förvirring. Både på grund av att cykelvägen delar sig och att trafikljusen inte fungerar.

– Man ser att folk stannar till, de tvekar och undrar vem som ska köra först, säger Carina.

Thomas Wulcan, enhetschef vid tekniska kontoret anser tvärtemot att bristen på trafikljus och för tydlig skyltning kan göra att folk tänker till lite extra och tar det lugnare innan de passerar vägen. Han säger dock att de arbetar stenhårt på att trafikljusen i korsningen ska komma igång inom kort.

Men att bilar kör in på cykelbanan är förbjudet.

- Ingen får passera den heldragna linjen, de får snällt vänta. Jag kan säga att vi bevakar och följer den här delen, men jag tror det ligger lite i vanans makt. När fler cyklister börjar använda cykelfilen tror jag det kommer att bli tydligare var man får köra. Vi har även förstärkt skyltningen vid Stora gatan så vi anser att det borde vara tillräckligt, säger han.

Mer läsning

Annons