Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött för cyklister men inte för gående

Bengt Lundin undrar över programmeringen av ett trafikljus på Cityringen.

Annons
Cityringen. I korsningen med Kopparbergsvägen.

 – För cyklister som åker väster om Kopparbergsvägen och korsar Norra Ringvägen slår det om till rött samtidigt som fotgängarna har grön gubbe trots att det rimligen tar längre tid för de senare att passera. Svängande bilister har då rött. Tiden verkar inte heller påverkas när det hela tiden passerar cyklar.

Kent Nyman på Västerås stad tycker att det borde vara så att cyklister och gående får rött samtidigt. Framöver ska man byta styrskåp och då kommer man att se över programmeringen.

Sven-Gunnar Wallin: Frågan kvarstår dock när ”framöver” inträffar? Det bör vara under vintern/våren 2014. Jag tycker att man då samtidigt tittar över placeringarna för gående respektive cyklister och använder sig av målade platser eller boxar. I dag verkar det som att man inte riktigt vet var man ska hålla till med cykel eller för gående.

Elisabeth Westman: För att minska cykling mot rött är det viktigt att detekteringen för cyklister fungerar bra och att väntetiden är kort. Framför allt är det viktigt när det är lite trafik då det upplevs irriterande och ”obefogat” att bli stående trots att det knappast är någon trafik i korsningen.

Mer läsning

Annons