Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sänk farten på E18!”

Jan Johansson undrar över fartgränsen på motorvägen.

Annons

– Varför ska trafiken på E18 köra med 100 km/tim förbi Skälby och Erikslund när vi får kraftigt buller vid vissa vindriktningar. I Tyskland hastighetsbegränsar man motorvägar till 80 km/tim vid bullerproblem!

Mikael Alm, miljöstrateg på Trafikverket, förklarar att det är Västerås stad som bestämmer hastighetsgränsen på den aktuella sträckan. Trafikverket tycker att framkomligheten är viktig på en väg med rikstrafik. Vid en eventuell sänkning är frågan om bilisterna verkligen skulle hålla hastigheten. Vid de närmaste bostäderna överskrids riktvärdet för buller. Att komma ned till det värdet tar tid. Utvärderingar görs ständigt.

Enligt Thomas Wulcan på Västerås stad finns det inga planer på några förändringar av fartgränsen. Det är även viktigt i vilken grad bilisterna respekterar en fartgräns. Ett ökat trafikflöde kan hålla nere hastigheten.

Sven-Gunnar Wallin: Jag tror inte på en sänkning av hastigheten på E18 förbi Skälby och Erikslund av det skäl som Jan Johansson föreslår. Lösningen på bullerproblemet bör ju vara någon form av bullerskydd. Mikael Alms yttrande verkar svårtolkat. ”Att komma ner till godkänt värde tar tid” och ”utvärderingar görs ständigt”. Tiden kan nog inte sänka bullret. Någon åtgärd krävs.

Mer läsning

Annons