Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på hemmasonen

Motalasonen Jonas Davidsson har allas blickar på sig. Både på grund av att han är en av lagets främste förare – och att han är från staden.
– Eftersom jag bor i stan vill man ju att det ska gå extra bra för laget, säger han.

Annons

Efter sejourer i Rospiggarna, Hammarby och Smederna återvände Jonas Davidsson i fjol till moderklubben Piraterna. Jonas svarade för många fina insatser, men för laget gick det inte alls. Piraterna missade slutspel – en stor flopp.

– Klart att det inte var okej. Men jag tycker att vi fick lite väl höga krav på oss. Jag menar, vi hade bara en stjärnförare i laget och det var Emil Sajfutdinov. Han körde bara tre matcher.

Om sina egna insatser säger Davidsson så här:

– I Sverige och England flöt det på bra. I Polen gick det lite tyngre. Det var min första säsong i högstaligan där, så det var nog inte så konstigt egentligen.

Jonas tog ett par veckors break efter förra säsongens slut. Sedan var det bara att köra i gång med vinterträningen.

– Jag har kört tre gånger i veckan i gymmet. Dessutom innebandy med polarna.

Det blir samma upplägg i år som 2009. Det vill säga åkande i tre ligor. I Sverige och England är han Piraterna och Lakeside Hammers trogen. Däremot skiftar han klubbadress i polska Ekstra Liga. Czestochowa är ny arbetsgivare, där han blir klubbkamrat med bland annat Dackarnas rutinerade Peter Karlsson.

– Jag trivs bra med att åka i tre ligor. Visst, det blir mycket matcher

ibland, men det är bra att hålla tempot uppe. Kolla bara förra året. Ett antal förare i GP-serien sa innan säsongen att de skulle skippa Elite League i England för att det slet för mycket. En bit in på säsongen märkte de att de behövde de här matcherna och återvände.

Hur många dagar utan en match i kroppen tar det innan du blir ”ringrostig”?

– Kör jag inte ett heat på fyra, fem dagar, då är man lite stel när man sedan sätter sig på hojen. En till två dagars vila är lagom.

Jonas Davidsson betonar att ligaspeedwayen är prio ett 2010. Målet är att stabilisera mig ytterligare och självklart att höja snitten.

– Åker jag bra i seriespeedwayen kommer det per automatik att gå bra i Lag-VM, GP-kvalet och indivduella SM också.

Att Piraterna har ett mycket slagkraftigt lag i år sticker inte Jonas under stol med.

Är det ett fiasko om ni missar semifinal?

– Är hela laget skadefria, så är jag villig att svara ja på den frågan. Men låt oss först och främst fokusera på att ta oss till slutspel. Väl där kan allt hända.

25-årige Jonas bor bara tio minuter från speedwaybanan. Han stormtrivs med att bo i Motala. Ofta kommer det fram folk på stan och snackar.

– Det är trevligt, framför allt när det går bra för laget, säger Jonas och ler.

I februari blev han och sambon Linn föräldrar till sonen Villgot.

Kommer det att påverka speedwaykarriären?

– Det vet jag inte ännu faktiskt. En del tror att nu kommer Jonas att bli feg ute på banan, men det tror jag inte. Jag tror bara att det kommer vara positivt. Att komma hem en helg när det har varit tätt med matcher och tillbringa tid med Villgot kommer nog bara göra mig gott. Få bort tankarna från speedway ett tag liksom.

– Jag är ju inte den första föraren som har blivit pappa. Kolla på Nicki Pedersen och Jason Crump. Det har ju gått rätt hyfsat för dem om man säger så.

Jonas Davidsson

Namn: Jonas Davidsson.

Ålder: 25.

Familj: Sambo Linn, sonen Villgot.

Hur går det för piraterna: Minst slutspel.

Tuffaste konkurrenten: Dackarna.

Vem blir världsmästare: Nicki Pedersen.

Favoritbana i Sverige: Biltema arena och Sannahed (Kumla).

Mer läsning

Annons