Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hancock bäst i världen

Piraternas Greg Hancock är just nu världens bäste speedwayförare. Han toppar VM-serien och leder snittligan i elitserien.
– Det gäller att behålla skärpan så kan det bli en bra säsong, säger Piratkaptenen.

Annons

År 2011 har varit en fullständigt makalöst bra säsong för Greg Hancock hittills.

Inte sedan han blev världsmästare 1997 kan han minnas att han haft en så bra första hälft på en säsong som den i år.

– Det kan vara så länge sen. Jag har startat många säsonger bra förut, men i år går det bra på så många håll. Både i VM, i Sverige och i Polen har det känts stabilt och jag har tagit bra med poäng i de flesta tävlingar. Det är bara att hoppas att det håller i sig, säger Hancock.

Piratkaptenens facit hittills den här säsongen är näst intill häpnadsväckande bra. I den svenska elitserien har han ett snitt på 14 inkörda poäng per match. Han har ett heatsnitt på 2,264 poäng per heat vilket är bäst i hela elitserien. Han har vunnit 31 av totalt 54 heat och han har tagit poäng i totalt 48 av 54 heat.

– Så jag har sex nollor menar du? Aj då, det var inte bra, säger Hancock skrattar.

– Nej, men allvarligt talat är det där bra siffror du räknar upp. Det måste jag hålla med om. Nu får vi ett extraheat per match i och med att vi kör rider replacement, men 14 poäng per match är helt klart en bra siffra. Den är jag väldigt nöjd med.

I VM-serien har han tagit 80 poäng på fem deltävlingar och vunnit två av dem. I Polen är Greg på tionde plats i heatsnittligan på 1,952 poäng per heat. Där leder Jaroslaw Hampel på otroliga 2,537 poäng per heat.

– Hampels siffra är fantastisk. Otroligt starkt av honom. Jag har haft tre rätt dåliga matcher i polska ligan där det varit motorproblem och en del annat strul. Men man gör några sämre matcher varje säsong, det får man räkna med. Men det gäller att de sämre matcherna inte blir för dåliga.

Förklaringen till hans fina säsong är många, enligt Hancock själv. Han har anpassat sig mycket bra till de nya ljuddämparna. Han har med sina 41 år skaffat sig mer rutin än någon annan just nu aktiv förare. Och han kör i lag där sammanhållningen fungerar utmärkt.

– Stämningen vi har i Piraterna just nu är nog så bra den kan bli. Vi är ett mycket väl fungerande gäng där blandningen av de unga killarna, de lite äldre och jag själv fungerar mycket bra. Vi trivs ihop och vi sporrar varandra och med den goda stämning vi har tjänar man extrapoäng i matcherna.

Amerikanen är just nu annars inne i ett tio dagar långt tävlingsuppehåll. Detta på grund av lag-VM, dit inte USA har kvalificerat sig.

– Nu får man chansen att göra annat än speedway och jag har varit i väg med familjen på lite minisemester och det känns bra att kunna göra sånt.

Nästa tävling han har är i Polen med sitt lag Zielona Gora på söndag och i elitserien är det match med Piraterna på tisdag nästa gång då Lejonen väntar på bortaplan. Då kan den unge, 16 år, polacken Piotr Pawlicki komma att göra debut för Motalalaget.

– Det vore kul att testa Piotr. Det är ett otroligt löfte. Även om det fungerat bra att köra rider replacement för oss ger det en annan slags trygghet att ha sju förare tillgängliga.

Mer läsning

Annons