Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna klart för semifinal

Indianerna imponerade stort när laget krossade Hammarby och tog sig vidare till SM-semifinal. 
Där står Elit Vetlanda för motståndet.

Annons

Bajen vann det första mötet på Gubbängen förra tisdagen med 46-44. Men i returen var det inget snack om vart segern skulle gå. Redan tidigt slog hemmalaget an tonen och bjöd på riktig underhållande speedway. Till slut skrevs segersiffrorna till hela 56-34.

Ingen förare föll ur ramen och såväl Niels-Kristian Iversen som Antonio Lindbäck och Joonas Kylmäkorpi noterade tvåsiffrigt i poängprotokollet.

Direkt efter matchen valde Elit Vetlandas lagledare Bosse Wirebrand att möta Indianerna i semifinal. Den första matchen körs på Ica Maxi arena på tisdag. I den andra semifinalen möts Piraterna och Dackarna.

Direktrapportering:

Heat 15: 4-2Iversen 3

Okoniewski 2

Lindbäck 1

Walasek 0

Indianerna tar matchen i mål på ett övertygande sätt, och nu väntar frågan om vilka det blir i semifinalen, Vetlanda eller Piraterna.

Slutställning: 56-34

Kvällens publiksiffra: 3103. Betydligt sämre än väntat, men många valde tydligen tv-soffan.

Heat 14: 5-1.Lindbäck 3

Iversen 2

Miedzinski 1

Gollob 0

Kommentar: Indianerna defilerar just nu hem segern. Stort jubel när Iversen kom farande som en kanonkula genom fältet i andra sväng och körde hem Indianernas fjärde femetta i matchen, i par med Lindbäck. Vad har hänt med Gollob? Sist igen. Och bara två poäng på fyra heat i matchen. Ovärdigt en sån superstjärna.

Aktuell ställning inför sista heatet: 52-32.

Heat 13: 2-4Walasek 3

Protasiewicz 2

Okoniewski 1

Holta 0

Walasek och Protasiewisz kampade lite om segern, men matchen är avgjord och intensiteten borta.

Aktuell ställning: 47-31

Heat 12: 1-5.Okoniewski 3

Gollob 2

Iversen 1

Andersen 0

Kommentar: Hammarby slår till med sin första femetta i matchen men till ingen nytta. Indiansegern är redan klar, liksom semifinalplatsen. Gollob vaknade till liv efter två raka nollor och körde hem en parseger med Okoniewski.

Aktuell ställning: 45-27.

Heat 11: 5-1Kylmäkorpi 3

Thörnblom 2

Edberg 1

Zetterström 0

Segern i praktiken klar, Indianerna i semifinal! Reserverna krossar Hammarbys duo och tar kvällens tredje femetta.

Aktuell ställning: 44-22

Heat 10: 5-1.Kylmäkorpi 3

Lindbäck 2

Miedzinski 1

Edberg 0

Kommentar: Indianerna tar sin andra femetta och utökar sin ledning till 39-20. + 17 totalt. Bara en katastrof kan hindra Indianerna från att gå till semifinal i det här läget. "Dalle" byter reserv, tar bort Thörnblom och kastar in Kylmäkorpi, som vinner heatet före Lindbäck. Miedzinski missade grovt i starten och var långt efter redan efter en kurva.

Aktuell ställning: 39-21.

Heat 9: 4-2

Iversen 3

Walasek 2

Kylmäkorpi 1

Schlein 0

Walasek startraket såg ut att släppa resten bakom sig, men Iversen är i grym form och tog upp kampen. PÅ tredje varvet fick han till en fräckis på yttern och smet förbi till publikens stora glädje. Kylmäkorpi stabil trea.

Aktuell ställning: 34-20

Heat 8: 3-3.Walasek 3

Protasiewicz 2

Andersen 1

Miedzinski 0.

Aktuell ställning:

Kommentar: Ännu en lyckad toppning av Hammarbys lagledare Andeers Fröjd som plockar bort "Zorro" och kastar in Walasek. Polacken tackar för förtroendet med att vinna heatet. "Pepe" jagade men hann inte i fatt. Miedzinski nere på jorden efter den pigga starten. Rullade i mål avstannade som sista man. Ännu har Hammarby inte vunnit något heat i matchen.30-18.

Heat 7: 4-2Lindbäck 3

Okoniewski 2

Holta 1

Gollob 0

Lindbäck tog starten och tog tag i heatet från start till mål. uppvaktad av Okoniewski men Anton är i storform just nu och gjorde inga misstag. Holta tog sig förbi iskall Gollog och fixade övervikt i heatet för hemmalaget.

Aktuell ställning: 27-15 (Totalt tio poäng ledning i kvartsfinalen)

Heat 6: 3-3.Miedzinski 3

Protasiewicz 2

Andersen 1

Walasek 0

Kommentar: En lyckad toppning håller Hammarby kvar i matchen. Miedznski toppades in istället för Schlein som kraschade ordentligt i England i måndags. Slog bland annat i nacken i den smällen och är inte helt fräsch. "Pepe" Protasiewicz var hack i häl i fyra varv, och uppvaktade bryskt, men Miedzinski höll undan. Längre bak hade Andersen en hård dust med Walasek, som indian-dansken gick segrande ur.

Aktuell ställning: 23-13.

Heat 5: 4-2Holta 3

Miedzinski 2

Thörnblom 1

Zetterström 0

Zetterström in i stället för Edberg, Den senare svårt skadad så sent som för fem veckor sedan. Holta tog Miedzinski ur andra sväng med en luring på yttern, polacken letade på insidan. Thörnblom höll Zetterström bakom sig.

Aktuell ställning: 20-10

Heat 4: 4-2.Iversen 3

Miedzinski 2

Kylmäkorpi 1

Zetterström 0

Kommentar: Här glider kingen in, ljuder det i högtalaren efter att Indianernas och hela elitseriens poängkung Niels-Kristian Iversen visat världsklass. Var inte snabbast i väg men rundade övriga fältet och kom först in i andra sväng. Kylmäkorpi tog en viktig etta och Indianerna har fått en kanonstart. Leder nu matchen med åtta poäng, och sex totalt. Men kom i håg att Indianerna startade bra även på Gubbängen och ledde där som mest med tio poäng. Mycket kvar, alltså.

Aktuell ställning: 16-8.

Heat 3: 5-1Protasiewicz 3

Andersen 2

Okoniewski 1

Gollob 0

Protasiewicz stängde effektivt vägen för Okoniewski ur första kurvan, gav utrymme för Andersen att komma på insidan och tillsammans ordnade de en enkel femetta. Gollob tvärsist. Indianerna i total ledning i kvartsfinalen nu med fyra poäng.

Aktuell ställning: 12-6

Heat 2: 4-2.Kylmäkorpi 3

Zetterström 2

Thörnblom 1

Edberg 0

Kommentar: Stort jubel när Kylmäkorpi rundar Zorro efter att ha kört ute vid sargen hela första varvet. Zorro hade sedan vissa besvär att hålla Thörmblom bakom sig. 4-2 till Indianerna i reservheatet och därmed är ställningen helt jämn i totalställningen.

Aktuell ställning: 7-5.

Heat 1: 3-3Walasek 3

Lindbäck 2

Holta 1

Schlein 0

Walasek kom ur första kurvan i ledning och var sedan aldrig riktigt hotad. Den förre indianen är snabb i ledning. Lindbäck jagade men utan att få kontakt.

Aktuell ställning: 3-3

19.09: Ja, Indianerna måste alltså vinna kvällens match med tre poäng eller mer för att gå till semifinal. Annars tar säsongen slut i kväll. Semifinalparen blir klara efter matchen. Elit Vetlanda, som vann grundserien, väljer moståndare först. Antingen Indianerna/Hammarby eller redan semifinalklara Dackarna. Piraterna, tvåa i grundserien, får det lag som blir över.

19.05: Förarpresentationan är avklarad.

- Två poäng är ingenting. Nu har vi hemmaplan och alla möjligheter att fixa till det här. Vi gjorde en skaplig match i Stockholm även om det var några förare som inte tog så mycket poäng och som kör bättre här i Sannahed, säger Indianernas lagledare Daniel "Dalle" Andersson-Bäckström.

Önskemotståndare i en eventuell semifinal?

- Piraterna. Det vore roligt att få möta dem igen och vinna.

19.00: En massa smattrande fyrverkerier har försämrat min redan speedwaynedsatta hörsel. Just nu nationalsång.

18.54: Redan mycket folk på plats. Det finns dom som tror på 5000 i kväll men eftersom matchen tv-sänds får nog 4000 ses som en bra siffra. Sprang på Örebro Hockeys tränare Peter Andersson utanför korvkiosken. Det visade sig att Peter varit här mycket som grabb och satt inne med oanade speedwaykunskaper. Peter berättade hur han brukade planka in genom staketet i Hallsbergskurvan och lurade vakterna för att se Bernt Persson och de andra 70-talshjältarna. En oväntad bekännelse...

18.45: Hej och välkommen till kvällens direktrapportering från SM-kvartsfinalreturen mellan Indianerna och Hammarby. Vi har ett strålande väder, solen skiner och förutsättningarna för kanonspeedway är de allra bästa.

Lagen ställer upp med sina utannonserade lag. Det betyder att Indianerna matchar samma lag som förlorade med 46-44 i Stockholm förra veckan. Hammarby har ersatt långtidsskadade Dennis Andersson med polacken Rafal Okoniewski som för övrigt har ett förflutet i Indianerna.

Sex av sju Bajen-förare har för övrigt haft Sannahedsovalen som sin hemmabana tidigare i karriären. Vill man vara lite elak kan man säga att Indianernas A-lag möter Indianernas B-lag, spetsat med förre världsmästaren Tomasz Gollob.

Indianerna: 1) Antonio Lindbäck, 2) Rune Holta, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Hans Andersen, 5) Niels Kristian Iversen, 6) Joonas Kylmäkorpi, 7) Mathias Thörnblom.

Hammarby: 1) Grzegorz Walasek, 2) Rory Schlein, 3) Tomasz Gollob, 4) Rafal Okoniewski, 5) Adrian Miedzinski, 6) Alexander Edberg, 7) Magnus Zetterström.

Notera att: Indianerna gör inga förändringar jämfört med förra matchen. Hammarby ersätter långtidskadade Dennis Andersson med Rafal Okoniewski vilket betyder att sex av sju Bajen-förare har Ica maxi arena som sin gamla hemmabana.

Efter matchen: Elit Vetlanda, vinnare i grundserien, väljer motståndare först – antingen Indianerna/Hammarby eller Dackarna. Piraterna, tvåa i grundserien, ställs mot det lag som blir över.

Matchguide

Vad: Indianerna–Hammarby, SM-kvartsfinal, match 2 av 2.

Var: Ica maxi arena, Sannahed.

När: I kväll, första start 19.12.

Följ matchen: NA:s Henrik Brändh och Lasse Wirström är på plats och direktrapporterar.

Mer läsning

Annons