Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianernas första seger

Indianerna har floppat i säsongsinledningen. Men på tisdagskvällen kom årets första seger i elitserien.
Valsarna besegrades med 52-38 hemma i Sannahed inför storpubliken 4 498 åskådare.

Annons

Det var stor press  på Kumlalaget som är favorit att vinna SM-guldet i höst, men som inlett under all kritik och med tre raka förluster i elitserien.

Men mot Valsarna kom alltså första segern trots att Antonio Lindbäcks cykel brann i första heatet och Rune Holta var inblandad i en krasch. 

NA:s Johan Arvidsson och David Hellsing direktrapporterade här:

Heat 15: 4-2.

Iversen 3

Buczkowski 2

Protasiewicz 1

Nermark 0

Kommentar: Iversen kvällen kung på Sannahed. Tar sin fjärde trepoängare och når 14 poäng. Tappar bara en poäng i kväll. Ganska odramatiskt heat i övrigt. Indianerna tar säsongens första seger!

Slutställning: 52-38

Kvällens fina publiksiffra: 4498. Vädret gör säkert sitt till och de lär inte ha avskräckts efter Indianernas fina insats i kväll.

Heat 14:

3-3

Iversen 3

Nermark 2

Kasprzak 1

Lindbäck 0

Kommentar: Även Iversen är stekhet denna afton. Valsarna har en femetta innan Iversen tar sig förbi båda bortaförarna upp på förstaplats. Kvällens tredje trepoängare. Tyngre för Lindbäck som kommer sist.

Aktuell ställning: 48-36

Heat 13: 4-2

Protasiewicz 3

Buczkowski 2

Holta 1

Laguta 0

Aktuell ställning:

Kommentar: "Pepe" är stekhet! Buczkowski tar starten, men på tredje varvet tar sig "Pepe" förbi och tar kvällens tredje trepoängare. Dessutom är Holta nära att köra upp på andra plats alldeles innan mållinjen. Bara nån hundradel som skiljde. Men nu är i alla fall matchen helt avgjord. Säsongens första seger ett faktum för Indianerna.45-33

Heat 12:  5-1.

Iversen 3

Andersen 2

Laguta 1

Kosiecha 0

Kommentar: Indianernas danskar levererar en femetta. Jämn start där Iversen flyger upp i ledning. Laguta har andraplatsen, men på andra varvet tar sig Andersen förbi. Sedan är det en komfortabel resa fram till Indianernas tredje femetta. Tio poängs skillnad nu. Där avgjordes nog matchen. Indianerna mot säsongens första seger.

Aktuell ställning: 41-31.

Heat 11: 3-3

Kasprzak 3

Thörnblom 2

Gustafsson 1

Palovaara 0

Kommentar: Kasprzak i en klass för sig. Ändå gör Indianernas reserver det bra och utmanar hela vägen. Thörnblom blixtrar till ordentligt och tar andraplatsen. Utifrån förutsättnignarna är det starkt av Indianerna att få oavgjort i detta heat.

Aktuell ställning: 36-30

Heat 10: 3-3.

Nermark 3

Lindbäck 2

Thörnblom 1

Palovaara 0.

Kommentar: Lindbäck fortsätter agera ojämnt och kommer iväg sent från tejpen. Men han jagar sig snabbt uppåt och är hack i häl Nermark under hela heatet och är nära att ta sig förbi flera gånger om. Men Nermark är stark och behåller ledningen in i mål. I paus är ställningen 33-27.

Aktuell ställning: 33-27

Heat 9: 2-4

Laguta 3

Iversen 2

Buczkowski 1

Gustafsson 0

Kommentar: Laguta flyger fram. Levererade sin tredje trea på lika många heat. Iversen klarade att hålla undan för Buczkowski, som var uppe och högg några gånger. Sista heatet strax före pausen. Två min kvar.

Aktuell ställning: 30-24

Heat 8: 4-2

Protasiewicz 3

Kasprzak 2

Andersen 1

Nermark 0

Kommentar: Kasprzak tar starten och behåller den i ett och ett halvt varv. Sedan står en stekhet "Pepe" för en snygg omkörning och tar över ledningen. Den behåller han heatet ut. Andersen trea från start till mål. Nytt poängövertag till Indianerna som därmed drygar ut ledningen.

Aktuell ställning: 28-20

"Dalle" Andersson Bäckström efter sju körda heat: "Ser bra ut. Holta har ont men jag tror han ska ha lite halvont för att köra bra. Han kanske måste åka på en smäll för att visa lite jävlar anamma. Kul att se Simon visa prov på bra speedway och lika med Antonio".

Antonio Lindbäck:  "Motorn exploderade och började brinna. Extra surt eftersom det skulle vara min GP-motor i Göteborg. Sedan bytte jag cykel och det kändes så där. Vi ska jobba lite mer med inställningarna. Jag tycker cykel är lite trög och vill få igång den bättre."

Inför heat 8: Banan prepareras åter. Traktorn inne och gör sitt jobb. Klasskillnad på banan nu mot i premiären.

Heat 7: 5-1

Lindbäck 3

Holta 2

Gapinski 1

Kosiecha 0

Kommentar: Lindbäck och Holta växeldrog i ledningen på första varvet. Sedan bevakade de ledningen på ett bra vis. Indianernas andra femetta och ett ryck nu. Skönt för Lindbäck att ta en heatseger. Holta jämn i återkomsten tre gånger två är sex poäng på tre heat.

Aktuell ställning: 24-18

Heat 6: 3-3

Laguta 3

Protasiewicz 2

Andersen 1

Buczkowski 0

Kommentar: Laguta tar starten och behåller ledningen i mål. "Pepe" kämpar frenetiskt bakom men är aldrig nära att hota. Andersen sist i starten men tar sig förbi Buczkowski. Viktigt, men ändå en jobbig start för dansken som nollades i första heatet.

Aktuell ställning: 19-17

Heat 5 (omstart): 5-1

Gustafsson 3

Holta 2

Gapinski 1

(Kasprzak utesluten)

Kommentar: Kvällens första Indian-femetta. Tajt start där Gapinski kom i väg bra men Indianförarna lyckades pressa sig före ut i andra kurvan. Holta täckte rutinerat till bakom Gustafsson. Bra parspeedway. Gapinski inte ens nära. Indianerna i ledningen. Holtas kraschade cykel ett minne blott nu. Nu kör han på andrahojen.

Aktuell ställning: 16-14

Heat 5: Krasch. Kasprzak snuddar in i Holta, bägge tappar kontrollen och flyger in i staketet. Kasprzak går nu själv till Holta som sittande har massa folk runt om sig.

Även Holta uppe och går själv nu. Antonio Lindbäck var inne och stöttade Holta. Skönt att se. Kasprzak utesluts inför omstarten. Otäck smäll med tanke på det som hände med Lee Richardson nyligen. Först "Antons" brinnande cykel och nu den här kraschen. Dramatisk kväll på Sannahed. Snart dags för heat 5 igen.

Inför heat 5: Indianerna ersätter Thörnblom med Simon Gustafsson som kör med Holta. Valsarna sätter in Kasprzak i stället för Palovaara. Kasprzak kör med Gapinski.

Traktorn inne och gör sitt för att göra banan ännu bättre. Indianmaskoten springer framför traktor. Måtte han inte snubbla nu ...

Heat 4:

3-3

Iversen 3

Kasprzak 2

Nermark 1

Gustafsson 0

Kommentar: Valsförarna tog starten, men Iversen körde upp sig från tredje till första plats direkt. Mycket snyggt. Odramatiskt heat efter det. Gustafsson försökte förgäves ta sig upp på tredjeplatsen, men var aldrig nära.

Aktuell ställning: 11-13

Heat 3: 3-3

Protasiewicz 3

Gapinski 2

Kosiecha 1

Andersen 0

Kommentar: Pepe tog starten och vann helt ohotat före Gapinski som också bevakade sina poäng. Kosiecha och Andersen fajtades med varandra om sista poängen. Andersen var ute och kände på sargen men fortsatte ändå ta striden. Poänglös denna gång. Pepes segertid var fina 63,6. Bara tre hundradelar från Nicki Pedersens banrekord från 2004.

Aktuell ställning: 8-10

Heat 2: 3-3.

Krysztof Kasprzak 3

Simon Gustafsson 2

Mathias Thörnblom 1

Victor Palovaara

Kommentar: Kasprzak tar starten och behåller ledningen på ett säkert sätt. Thörnblom sist i starten men tar sig förbi Palovaara på det andra varvet. Starkt gjort.

Aktuell ställning: 5-7.

Heat 1: 2-4

Laguta 3

Holta 2

Buczkowski 1

Lindbäck 0

Kommentar: Laguta tog starten och det luktade 3-3 i heatet. Men återigen fick Lindbäck problem med sin cykel, som började brinna på tredje varvet. När Anton hoppat av. Dramatiskt. Det ryker fortfarande från ovalen och cykeln har blivit släkt. Lindbäck låg tvåa när cykelproblemet uppstod.

Aktuell ställning: 2-4

Dags för heat 1.

Dessa möts:

Lindbäck

Holta

Buczkowski

Laguta

19.09: Lagledare Dalle: "Vi har gjort två bra bortamatcher och vi går sakta framåt. Starten har inte blivit som vi tänkt som. Banan ser riktigt fin ut och i premiären var banan inte redo. Nu har vi fått till leran och fästet som vi vill ha och nu är det upp till grabbarna att bevisa vad de går för. En del har inte hittat formen än. Men vi ska visa att vi ska ha de här två poängen i dag".

19.07: Nu är det förarpresentationer här. Indianerna gör entré till Nightwish - Crimson Tide/Deep Blue Sea. Rätt effektfullt!

19.05: Artem Laguta blev pappa igår, men kör ändå. Buczkowski har haft problem med en fingerskada.

19.02: Tio min till start. Förarna inne och åker runt på banan. Strax presentation.

18.56:

Lagledaren Daniel "Dalle" Andersson Bäckström väljer alltså att peta Kenneth Bjerre i dag. Dansken har varit en flopp hittills och förra veckan borta mot Piraterna körde den tilltänkta nyckelföraren in en ynka poäng. Istället tar nu Rune Holta plats i laget igen. Holta som också haft en jobbig start på säsongen. Kanske kan han ta chansen i dag? Noterbart är dock att Bjerre i går i England körde in 13+1 poäng. En fingervisning om att han börjar hitta rätt igen.

18.55: I första heatet möter Antonio Lindbäck och Rune Holta Valsarnas Buczkowski och Artem Laguta. Själv saknar jag Joonas Kylmäkorpi mycket. Han levererade verkligen förra året. Var elitseriens kanske största utropstecken. Och har en vinnarskalle som få andra här. Finländaren var verkligen skitförbannad efter finalförlusten mot Piraterna. Knappt jag vågade gå fram och prata med honom efteråt. Så var ingen annan i Indianer vid det tillfället. Den inställningen behövs nu när laget kör i uppförsbacke.

18.52: På de tre första matcherna har Valsarna tagit en seger och förlorat de övriga två. Segern kom i premiäromgången borta mot Västervik. Sedan har det blivit två raka förluster mot Piraterna och Vetlanda. Men det är å andra sidan en seger mer än vad Indianerna har tagit. Och appropå det fina vädret. Nog är det sommar alltid. För nu spelas Sven Ingvars klassiska gamla dänga "Sommar och sol".

18.45: NA:s fotografs Kicki Nilsson kom just och berättade att bilköerna är rejäla in till arenan. Förarna nu ute på banan och kollar in materialet. Inga programförändringar. Som NA tidigare berättat säljer Hans Andersen sina teamkepsar - hälften av pengarna går till avlidne Lee Richardsons minnesfond.

18.35: Indianerna har alltså inlett säsongen med förlust hemma mot Vargarna och sedan på bortaoval mot Vetlanda och Piraterna. Tre raka torsk för guldfavoriten. Jag såg premiären här ute mot Vargarna och det Indianerna föll på då var helt klart starterna. Anton körde av två kedjor den kvällen. Starterna blir extra viktiga i kväll. Indianerna favorit trots den svaga inledningen. Nermark klassförare och brukar köra fort i Sannahed. Kasprzak och Buczkowski känner jag till rätt bra sedan deras tid i Smederna. Humörförare, särskilt Kasprzak, som återfinns på reserven.

18.30: Sportbloggsinlägg från Sannhed här!

18.15:

Kanonväder på Hea. Inte ett moln så långt ögat kan nå. Åskådarna strömmar in i shorts och t-shirt och det ska bli spännande att se publiksiffran. Gissar att det galna vädret gör sitt och att den sportsligt dåliga Indianstarten inte syns på läktaren. Gick nyss förbi depån. Samtliga Indianförare såg glada och avslappnade ut. Niels Kristian Iversen pratade med Simon Gustafsson och Antonio Lindbäck taggade i gång i baggiga shorts och röda jättelurar.

Indianerna: 1) Antonio Lindbäck, 2) Rune Holta, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Hans Andersen, 5) Niels-Kristian Iversen, 6) Simon Gustafsson, 7) Mathias Thörnblom.

Valsarna: 1) Krzysztof Buczkowski, 2) Artem Laguta, 3) Robert Kosiecha, 4) Tomasz Gapinski, 5) Daniel Nermark, 6) Victor Palovaara, 7) Krzysztof Kasprzak.

Läs mycket mer om matchen i onsdagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons