Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson jagar GP-poäng

Jakten på poäng går vidare. Och blir allt viktigare. Andreas Jonsson siktar nu på att ”rädda” åttondeplatsen och en plats i nästa års Grand Prix-serie.
– Jag måste ha det som huvudmål nu, säger han.

Annons
Andreas Jonsson är på jakt efter GP-poäng i Kroatien.

Det skulle ju bli en VM-medalj i år. Andreas Jonssons mål inför årets GP-säsong var sämst brons. Men tre riktigt dåliga GP-insatser har fått Ortalabon att ändra målsättning. Nu handlar det om att rädda en åttondeplats i totalen för att på så sätt säkra en plats i nästa års GP.

Inför lördagens GP i Gorican i Kroatien parkerar Jonsson på just åttondeplats, bara en enda poäng före Fredrik Lindgren och ett koppel andra förare som också jagar samma placering eller bättre.

– Jag bara måste börja samla poäng nu, säger Andreas Jonsson. Det återstår bara fyra GP-tävlingar och jag vill inte ha kniven mot strupen sedan i den sista tävlingen.

Senast i Målilla (sju poäng) kunde han skönja en förbättring och han hoppas nu på ytterligare ett steg i rätt riktning, mot semifinal och final.

– Visst, det gick bättre i Målilla än i tävlingarna innan, men jag är inte på något sätt nöjd med den insatsen. Jag måste plocka mer poäng än så.

GP-säsongen har i stort varit ett misslyckande för 30-åringen som siktade på medalj. Men i ligorna har det mesta funkat.

Vad är det som gör att det varit så?

– Jag vet faktiskt inte. I takt med de sämre tävlingarna i GP har jag blivit mer osäker och sådant sätter ju sina spår. Det känns som att det gått troll i det.

I tisdags, när hans Dackarna mötte Lejonen och vann, körde Jonsson in 12 poäng. Klart godkänt.

– Ja, men jag borde faktiskt tagit några fler poäng med tanke på hur snabbt cykeln gick.

Och där kanske nyckeln till en vändning i GP:t finns. Jonsson hade en renoverad och iordninggjord motor som gick riktigt bra.

– Den kändes riktigt bra och jag sa till Dudi (mekanikern) att göm undan den där motorn direkt, den ska vi ha i Kroatien. Den var både snabb i fart och från start så jag har stora förhoppningar nu.

Den 305 meter långa banan i Kroatien blir en ny bekantskap för Andreas.

– Har bara varit där en gång för länge sedan och tränat under en försäsong. Så den banan är helt ny för mig.

Kanske rent av är bra, att vara helt ”nollad” inför banan?

– I det läge jag befinner mig nu så tror jag faktiskt det. Jag får testa lite på träningen i morgon (läs idag) så får vi se.

Du pratar om den där osäkerheten i GP, vad kommer den ifrån tror du?

– Att jag tagit så lite poäng. Lätt att börja fundera och tveka inför om man gör rätt eller inte.

Tvivlar du på din egen kapacitet som förare också?

– Nej, jag vet vad jag kan och vad jag har för kapacitet. Det visar jag dessutom i ligorna, så det handlar bara om att hitta tryggheten och få det att lossna även i GP.

Mer läsning

Annons