Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson laddar för GP

Det är en minst sagt avslappnad Andreas Jonsson inför starten av årets GP-tävlingar i polska Leszno på lördag där de inleder träningen i morgon. Han utstrålar harmoni. Trots matchoträning.

Annons
Andreas Jonsson fokuserar på årets GP-serie.

Det långa vintern och flygkraschen där bland andra Polens president omkom, har satt stopp för flera av de inplanerade tävlingarna. De få tävlingar han har åkt har mestadels gått bra, men motståndet har inte varit det bästa.

Men det verkar känslan inför säsongen i alla fall vara.

– Det känns nästan för bra. Problemet är bara att jag behöver matchträning. Att åka själv är ingen konst. Det är att tävla mot tre andra med startmomentet vid grinden som jag behöver, säger Andreas Jonsson.

Just starterna är nyckeln till GP-framgångar. Förra säsongen var det något som Andreas satsade hårt på med bland annat en startmaskin hemma i Ortalalund. Och i år har han fortsatt nöta startmomentet.

– Det har gått framåt. När jag började så visste jag att det inte handlade om någon finslipning utan att det var rätt mycket som jag behövde jobba med och det är inget man gör på en månad, utan det tar ett tag. Men jag har gjort framsteg och jag tror att det kommer visa sig under säsongen att jag har blivit bättre, säger Andreas.

Du ser väldigt avslappnad ut?

– Ja, det känns väldigt bra kroppsligt, jag är mer lugn och harmonisk och har bra koll på maskinmaterialet. säger Andreas.

Maskinmaterialet ja. Där har Andreas också jobbat mycket – med att inte jobba så mycket. Tidigare år har han stundtals överarbetat jobbet på cyklarna under vinterhalvåret, men nu har han lyckats hålla fingrarna i styr. Grunden till årets säsong gjordes redan förra året och under vintern har den grunden mer finjusterats.

Så här långt är han väldigt nöjd med inställningarna.

– Det är störst risk att skruva bort sig på vintern. Det gäller att hålla sig ifrån det. Förr har jag kanske ändrat något och sedan ändrat tillbaka till samma grejer när det inte har funkat. Då känns det som att man har slösat bort tid. Men det har med rutin att göra, säger Andreas.

Rutin – och ett annat fokus. För Andreas handlar det till stor del om familjen, sambon Frida och deras son Vincent. Ett annat perspektiv än tidigare.

– Jag tror att det blir så automatiskt när man blir äldre, det spelar ingen roll vad man håller på med, säger Andreas.

– När jag var 15 år satte jag som mål att bli bäst och sedan dess har jag satsat på det 24 timmar om dygnet. Den största pressen har jag satt på mig själv. Jag har alltid gjort allt för nå dit, jag tror inte det är många svenska speedwayförare som har satsat så mycket som jag har gjort. Men nu har jag släppt lite fokus och släppt några saker till andra. Det får mig att ladda bättre och jag är inte helt slutkörd utan full av energi.

Förra året kom han femma, hans nästa bästa placering i GP-serien. Han vann bland annat tävlingen i danska Vojens.

Årets serie inleds i Leszno, där Andreas slutade trea förra året. En bra känsla trots en viss ringrostighet.

– Det som tynger mig är att jag inte har tävlat så många tävlingar. Men det enda som kan hända är att jag åker lite halvtaskigt i början, säger Andreas.

Är känslan inför årets säsong din bästa någonsin?

– Det är den mest avslappnade i alla fall. Sedan är det väl inte bra att bli alltför ”laidback”. Men det känns rätt tryggt.

Det blandat med mer rutin, harmoni och cyklar som inte är sönderskruvade är tänkt att räcka långt.

– Målet förra året var att ta medalj så jag får försöka ta den i år i stället. Nu när jag är så nära så ska jag ta den där jäkla medaljen så kan jag gå vidare sedan, säger Andreas.

Mer läsning

Annons