Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgren varnar för anorexi

Den nya ljuddämparen inom speedwaysporten ger en oväntad effekt.
- Alla förare pratar om att gå ner i vikt. Risken är stor att vi snart får första fallet av anorexia, säger svenske VM-föraren Fredrik Lindgren till TT, som själv tappat kilon i vinter.

Annons

Ljudnivån kommer av miljöskäl att sänkas till 85 decibel på alla världens speedwaybanor i år. Det har internationella förbundet bestämt och drivit igenom trots förarnas stundtals ljudliga protester.

Motorerna kommer att tappa effekt och en metod för att kompensera effektminskningen är lättare förare, vilket Lindgren ser stora risker med.

- I dag har vi minimivikt på cykeln, men ekipaget borde vägas tillsammans. Den regeln finns inom andra motorsporter och vi borde följa efter. Inom backhoppning, som haft problem med anorexia, finns det också viktregler. Jag är rädd att vi snart kommer att se det första fallet av anorexia inom speedwaysporten, säger Lindgren.

Lindgren kan ge exempel på förare som under förra säsongen gjorde allt för att tappa kilo till viktiga tävlingar.

- Jag vet genom andra att en förare lindade in sig i plast och satte på maxvärme i bilen innan ett VM-kval för att svettas extra. Då var det ändå nästan 40 grader varmt ute.

Själv har han under vintern också tappat kilon.

- Hur mycket vill jag inte berätta, det behöver mina konkurrenter inte veta. Samtidigt är jag nöjd med vinterträningen. Jag har mest kört kondition, styrkepassen är lätträknade men jag har i alla fall kvar samma styrka som tidigare.

Svenske motortrimmaren Jan Andersson ger Lindgren rätt i sina spekuleringar.

- Lätta förare är de som kommer att gynnas mest av nya ljuddämparen. Det är ganska enkelt eftersom motorerna tappar effekt, säger han.

Andersson tror dock att trimmarna kommer att kunna kompensera effektminskningen.

- Det har varit många hundra timmar av utvecklingsarbete men nu börjar det lika något.

Mer läsning

Annons