Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nieminen är på rätt kurs

– Allt går åt rätt håll, säger Kauko Nieminen.
Både när det gäller säsongsstarten och karriären i stort.
Bådar gott för Rospiggarna.

Annons
Kauko Nieminen ser fram emot säsongen i Rospiggarna och hoppas att det kan bli ytterligare ett lyft i karriären.

Kauko Nieminen är 30 år och har under hela sin karriär befunnit sig snäppet bakom de allra bästa. Men, och det är ett stort men, han har konstant närmat sig och under fjolåret visade han, bland annat genom att ta sig hela vägen till GP-kvalfinal, att han fortfarande förbättrar sig. Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg tror mycket på den sympatiske finländaren och beskriver honom som en ”late-bloomer”, alltså en förare som utvecklas lite långsammare, men framför allt senare än de flesta andra.

– Så är det, säger Kauko, eller ”Kake”, som han kallas. Jag har aldrig fått det där tydliga genombrottet som många andra får när de är yngre. Jag har i stället stadigt förbättrat mig och utvecklats i små steg. Men jag har heller aldrig stannat av i utvecklingen, utan hela tiden har det gått åt rätt håll.

Ett annat skäl till att han inte slagit igenom fullt ut ännu stavas pengar.

– Jag har alltid haft rätt knappa resurser. Jag kommer inte från någon rik familj utan har hela tiden fått anpassa mig efter den ekonomiska verklighet som jag lever i.

Att det blev speedway för ”The Flying Finn”, som han kallas i England, ”skyller” han på sin bror Harri.

– Jag hängde alltid med honom till banan när jag var liten. Det blev liksom självklart att jag också skulle börja.

Brorsan har nu slutat, men inte av det skäl som från början var sagt...

– Haha, nej. När jag kom upp på stor cykel (500-kubikare) så sa han att den dagen jag slår honom i ett race så lägger han av. Jag gjorde det redan när jag var 18, och då var det för tidigt för honom att sluta.

Kauko Nieminen är en förare som gärna tar hela banan till hjälp när han kör. Att ligga och slicka innern är inget för honom.

– Nej, min stora styrka är nog att jag är en fajter, jag ger aldrig upp. Ligger du efter kan du inte ligga kvar på innern och nöta, du måste ut och prova andra spår.

Han säger sig också vara en klok förare, mer än en aggressiv och lite chanstagande.

– Visst är jag aggressiv, men jag vill tro att jag är det på ett klokt sätt. Det är en mycket fin linje mellan att vara aggressiv och dum, och det gäller att hålla sig på rätt sida om den tunna linjen.

Kauko har tillbringat mycket tid i England, där han nu kör för Lakeside Hammers i utkanten av London. Men han minskar nu ned tiden i England för att allt oftare utgå från Seinäjoki i västra Finland.

– Jag gillar inte England riktigt. Jag trivs mycket bättre hemma i Finland, i min hemby med min familj.

Han ser mycket fram mot att få köra för Rospiggarna, där han hoppas ta ytterligare ett rejält kliv i sin karriär.

– Intrycket av klubben, och lagledaren Mikael Teurnberg, är bara positivt. det känns som jag hamnat rätt.

Anbud fanns från fler elitserieklubbar.

– Ja, men valet var enkelt för mig när Micke hörde av sig.

Målet i år?

– Jag hoppas göra bra ifrån mig och höja mitt snitt i Rospiggarna. Jag tycker vi har ett spännande lag som kan bli riktigt bra. Men var vi står idag är svårt att säga. För egen del gör jag också en ny satsning för att ta mig in i GP. Det är en dröm.

Mer läsning

Annons