Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Zorros" svåraste resa börjar nu

Han är 38 år och har gjort allt man kan göra i speedway. Till och med brutit ryggen två gånger.
Men efter tusentals resor väntar i kväll den svåraste för Magnus Zetterström.

Annons
Magnus Zetterström.

– Det är först nu allt kommer i kapp en, säger ”Zorro” inför GP-premiären.

Nu är inte hemma i Torshälla, i indiandepån på Sannahed eller någon annan vanlig stans för Magnus Zetterström. Inte ens på mardrömsbanan i Gislaved, där Indianerna inleder elitseriesäsongen på tisdag.

Nu är plötsligt i Leszno i Polen, på en bana han visserligen känner väl från tiden med Gdansk i högstaligan, men med en omgivning som får Zorro att se stjärnor. Nu har Magnus Zetterström världens bästa förare omkring sig. I varje heat. I elva deltävlingar.

Efter att ha levt 31 av 38 år på sin speedwaycykel och mest hyllats för sin gentlemannaattityd och proffsighet var Magnus Zetterström ofin nog att lura alla när han kvalade in som ordinarie GP-förare förra säsongen.

– Egentligen är det ju material för en bok. Som jag har kämpat i alla år utan att komma med. Jag blev uttagen till U21-landslaget, körde elitserien, men ansågs till slut inte platsa och hamnade i Premier league. Plötsligt blev jag ändå svensk mästare och GP-förare, säger Zorro och skrattar.

Inte tävlat på två veckor

Det är torsdag och Magnus Zetterström har anlänt till den första deltävlingen i Leszno.

– Det är otroligt kallt här. Vi går med vinterjacka och pälsmössa. Det ligger snö på backen, säger han när NA ringer.

Men väderprognoserna värmer i alla fall. När ”Zorro” i kväll ställer sig på startlinjen och väntar på grön lampa ska vädret vara mildare.

Men konkurrenterna kommer inte att vara det.

– Det är först nu verkligheten kommer i kapp en. Det är nu jag börjar känna mig nervös.

Försäsongen har varit si så där med tanke på flygförbudet som stoppat tävlingar. Dessutom har matcher i Polen skjutits upp efter presidentens dödskrasch och tråkigheterna där, säger Zorro, som inte har tävlat på två veckor och bara har fem tävlingar bakom sig – men gjort så mycket mer vid sidan om speedwayen.

– Det är helt sjukt om man tänker efter. Tidigare har man ju trott sig förstå hur tufft de andra förarna haft det som kört sina ligor vid sidan om GP:t. Men jag har inte förstått någonting. Jag har haft ett halvår på mig att på egen hand gå från ett folkrace-team till F1-stall. Förutom två veckor i Thailand har jag lagt ner all min tid på satsningen. Jag har bara anställt en till i mitt team, men är otroligt tacksam för alla nya ideella krafter och sponsorer som hjälper mig.

Du har inlett ett samarbete med Jason Crumps förre mästarmekaniker Rafal Piatek. Hur viktigt blir det?

– Jätteviktigt. Jag känner att grejerna går som de ska och det är ännu viktigare nu när jag inte fått köra så mycket som jag önskat.

Vad är rimligt att tro att du slutar i VM-serien?

– Det är otroligt svårt att säga så här tidigt. Jag har som mål att komma topp åtta.

Vem vinner?– Det kommer att stå mellan de vanliga namnen. De som alltid är så otroligt jämna. Nicki Pedersen, Jason Crump och Tomasz Gollob. Sedan finns säkert Jaroslaw Hampel med där i år – och Greg Hancock förstås.

Vad säger du om banan i Leszno?

– Jag har kört en del där när Gdansk var i högstaligan. Det är ingen bana man behöver vara särskilt teknisk på. Det är bara gasa som gäller.

Hur nervös är du inför premiären?

– Nervositeten kommer nu. Tidigare har jag bara flutit med. Jag menar, jag har ju inte glömt hur man svänger vänster. Det är mer startmomentet jag är nervös för. Att stå där, se det bli grön lampa, tejpen går upp och sen är man i väg. Det blir lätt sådana funderingar när man inte kört speedway på två veckor.

Helt ärligt nu. Du fyller 39 år i år. Erkänn att du måste varit nära att sluta någon gång?

– Nej. Den dagen jag ens kommer börja fundera på att sluta köra om ett år kommer jag att sluta. Direkt.

Magnus "Zorro" Zetterström

Född: I Eskilstuna den 9 december 1971.

Familj: Frun Annelie samt barnen Kevin och Sandra.

Klubbar: Indianerna och Hammarby (Sverige), Poole (England) och Gdansk (Polen).

Tidigare klubbar: ESK, Vargarna, Smederna, Örnarna, Masarna och Västervik (alla Sverige). Lublin, Rybnik, Grudzidz, Gniezno och Gorzów (alla Polen). Peterborough Panthers och Somerset Rebels (England). Czerwonograd (Ukraina).

Största meriter: Europamästare 2002, svensk mästare 2008 och kvalvinnare till GP 2010.

Aktuell som: Indianföraren gör i kväll GP-debut som 38-åring.

Mer läsning

Annons