Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syns du inte så finns du inte

Många slarvar med att bära reflex – endast en av tre bär alltid reflex när de är ute och går i mörker.

Annons
Så här bra syns du med olika typer av reflexer. Första bilden: Reflexband. Andra bilden: Pannlampa. Tredje bilden: Reflexväst.

Fyra av tio trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt.

Det finns en hel del olika reflexer på marknaden och det är en del att tänka på. En bra reflex ska vara minst 15 kvadratcentimeter stor och CE-märkt. Något som kommit allt mer på senare år är varselvästar och varseljackor.

– Ja, den försäljningen har ökat. Folk är medvetna om att de syns dåligt. Det är många hundägare som köper varselvästar, säger Theresia Hållén på Ö

En varselväst kan kompletteras med någon reflex längre ner på kroppen så att halvljuset träffar tidigare. Man bör också tänka på att komplettera varselvästen med reflexer om man bär på en ryggsäck.

Det är stor skillnad i reflexanvändningen i Sverige.

Bäst på att använda reflex när man går ute i mörkret är invånarna i Dalarna. Hälften har svarat att de använder reflexer under den mörka årstiden i försäkringsbolaget If:s undersökning. Av de 20 länen hamnar Västmanland långt ner på listan över användandet. I Västmanland, på plats 16, använder 32 procent reflexer. 

Mer läsning

Annons