Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det inte vita streck och skylt här?

På flera ställen i staden går folk över gatan som om det vore övergångsställen. Men det finns varken vita streck eller skyltar.

Annons

Agneta Lindell berättar om flera platser

i Västerås där det finns ”övergångsställen”, till exempel vid Stadsbiblioteket på Vasagatan, på Södra Ringvägen vid Våghusbron och på Kungsängsgatan vid Strandbron:

– Är det verkligen övergångsställen som inte är märkta med skyltning? Vad är det som gäller, har man som bilist väjningsplikt? Varför ser det ut på detta vis?

VLT:S trafikexpert Sven-Gunnar Wallin förklarar att ingen av de nämnda platserna är ett övergångsställe:

– Enligt kommunen är det passager. Det finns inte några juridiska stöd att

falla tillbaka på vid en eventuell påkörning. Runt Engelbrektsplan vill man att alla ska vara försiktiga och försöka att ta sig över Vasagatan när tillfälle bjuds.

Helena Sjögren tillägger:

– För att det ska räknas som övergångsställe ska det vara skyltat eller finnas vita markeringar i marken, annars är det gångpassage.

Enligt Elisabeth Westman görs allt fler gångpassager

i stället för övergångsställen:

– Forskningen visar tydligt att övergångsställen utan andra åtgärder leder till en ökning av antalet olyckor. Viktiga faktorer är att bilisterna håller höga hastigheter och inte är beredda att samspela med korsande fotgängare. Samtidigt är många gående invaggade i en falsk trygghetskänsla om att övergångsställen är en säker zon och därför är de inte alltid tillräckligt uppmärksamma.

Hon berättar att en gångpassage är anpassad för att gående ska kunna korsa gatan. Men den har varken vita streck på asfalten eller är skyltad som övergångsställe.

– Platsen anpassas i stället fysiskt på olika sätt så att bilisten blir uppmärksam på att gående kan passera. Tanken är att det ska skapa ett bättre samspel och hänsyn mellan gående och bilister.

Mer läsning

Annons