Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det okej att inte blinka?

Henry Ceder har en fråga om körskolor.

Annons
Foto: Yngve Fredriksson

– Varför lär man ut att det är okej att svänga vänster i en rondell utan att blinka vänster, till och med att det är okej att ligga i högerfil fast man ska svänga vänster ut genom exempelvis tredje utfarten?

Sven-Gunnar Wallin: Körskolorna följer de regler som nu finns när det gäller körning i cirkulationsplats. Reglerna kom 1999.

Det finns inget krav på att använda körriktningsvisare när man kör in i cirkulationen. Om det finns två körfält i cirkulationen så skall man ge tecken när man vill byta körfält och man skall alltid ge högertecken när man lämnar en cirkulation.

Det är inte heller fel att ligga i det högra körfältet och köra ut ur cirkulationen vid tredje utfarten. Tyvärr är det inte så många som känner till dessa regler och därför skapar man oreda och osäkerhet i trafiken.

Helena Sjögren: Jag instämmer i Sven-Gunnars svar men vill också tillägga att jag vet att trafikskolornas undervisningsplan följer Transportstyrelsens kursplan. Undervisningsplanen finns att läsa på varje trafikskola och reglerna för körning i cirkulationsplats finns att läsa på transportstyrelsens hemsida.

Mer läsning

Annons