Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får köra först när ljusen är släckta i den här korsningen?

Klas Rombäck vill fortsätta diskussionen om hur cyklister ska göra i korsningen Kopparbergsvägen-Stora gatan när trafikljusen inte fungerar.

Annons
Ingen skylt. Cyklister får inte veta att de har väjningsplikt när trafiksignalerna är ur funktion.Foto: Yngve Fredriksson

– Det sitter en huvudledsskylt på Kopparbergsvägen strax efter korsningen med Snickargatan så då borde det väl vara lämna företräde för cyklister som kommer på Stora gatan och ska köra över Kopparbergsvägen?

Han påpekar att en skylt med lämna företräde verkar ha plockats bort från Stora gatan i samband med att cykelfälten anlades förra året.

– Problemet är väl att bara för att man ritat dit linjer i marken så tror alla cyklister att det bara är att köra.

Elisabeth Westman: Cyklister som är på en cykelbana och korsar en väg har väjningsplikt mot trafiken där. Jag tolkar det som att det även gäller för cyklister som cyklar i cykelfälten på Stora gatan.

Sven-Gunnar Wallin: Kopparbergsvägen är huvudled från Snickargatan och ända ner till Södra Ringvägen. Därför har cyklisterna som kommer på Stora Gatan från Vasagatan väjningsplikt när trafikljusen är släckta – trots att det saknas skyltar som talar om detta. De markeringar som finns för cyklister som korsar Kopparbergsvägen gäller inte som någon form av företräde. För cyklister som kommer vid Skrapan från Pilgatan gäller också väjningsplikt men denna markering är helt fel i nuvarande skede för där kan knappast några cyklister komma om de följer de regler som finns.

Mer läsning

Annons