Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorer i fokus när nationaldagen firades

I Surahammar sammanföll Motorhistoriska dagen och nationaldagsfirandet. Flera hundra besökare kom för att delta i en heldag under strålande sol.

Hedersgäster för dagen var flerfaldiga världsmästaren i motocross, Torsten Hallman, samt Olle Bohr vars farfar som anställd vid Surahammars bruk konstruerade han den första bilen i Sverige. De båda kom högtidligt inåkande i en kopia av samma bil, eller åkvagn som det hette då.

Torsten Hallman, även kallad Mr Motocross som också är titeln på den bok han skrivit, inledde den Motorhistoriska dagen med att berätta om sin karriär. Fyra gånger – 1962, 1963, 1966 och 1967, blev han individuell världsmästare i motocross. Fem gånger blev han det i lag. Medlemmar från alla fem lagen dök upp och överraskade hedersgästen, liksom svenska mästaren i cykel, Marie Höljer, gjorde.

Tidigare på förmiddagen deltog Torsten Hallman och Olle Bohr vid flaggceremonin under nationaldagsfirandet i Bruksparken, där även Tanja Soininen sjöng och spelade.

Olle Bohr är barnbarn till Gustaf Eriksson, den svenska automobilens fader. Eriksson var anställd vid Surahammars bruk för att "uteslutande studera, konstruera och tillverka lämpliga automobilfordon och där till hörande motorer". Han konstruerade den första bilen och en kopia av den visades även upp under dagen. Originalet tillhör numera Tekniska museet i Stockholm.

Dagen arrangerades av Mc-museet Gyllene hjulet i samarbete med Surahammars kommun. Flera guidade turer i Bruksmuseet hölls också under dagen av Stig Gustavsson.

För våra pluskunder: "Låt inte Bruksmuseet förfalla"