Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Motsägelsefulla" och "rent orimliga" uppgifter friar från kidnappning

En 17-årig yngling och en 34-årig man frias av Västmanlands tingsrätt från anklagelser om allvarliga brott. Anledningen: Tingsrätten har svårt att tro på det som de båda brottsoffren sagt.

Som vi tidigare berättat åtalades 17-åringen och 34-åringen för människorov och övergrepp i rättssak, brott som begicks mot en 18-årig ung man. 34-åringen åtalades också för försök till rån, ett brott som begåtts mot en annan 18-årig ung man samt för narkotikabrott.

Det var en anmärkningsvärd historia som enligt polis och åklagare skulle ha skett; de båda åtalade hade tvingat med sig den 18-årige unge mannen till en lägenhet i Västerås där han enligt åtalet blivit hotad med våld och itvingad stora mängder narkotika, varpå han under knivhot tvingats överlämna pengar till de båda åtalade.

Någon gång under det mycket utdragna händelseförloppet tog sig 17-åringen och 34-åringen ner på stan där 34-åringen enligt åtalet misshandlade en annan 18-årig ung man.

Det blev rättegång, och det föll på Västmanlands tingsrätts lott att försöka ta reda på vad som egentligen hänt.

Och det föll på de båda männens försvarsadvokaters lott att peka på otydligheter och ofullständigheter i såväl polisutredning som i de båda påstådda brottsoffrens berättelser. Det hade försvarsadvokaterna inga större svårigheter med.

En enig tingsrätt konstaterar att "Uppgifterna som lämnats av målsägandena och envar av de tilltalade är totalt oförenliga. Uppgifterna spretar åt alla håll och det är närmast omöjligt att få en bild av vad som utspelat sig under det ifrågavarande dygnet."

Rätten kallar vissa uppgifter från det påstådda kidnappningsoffret "motsägelsefulla och rent orimliga", exempelvis att han med knivhot skulle ha fångats in av de båda åtalade utan föregående kontakt, medan hans mobiltelefon visar att han haft två inkommande samtal från 34-åringen.

Rätten konstaterar också, om uppgifterna som lämnats, att "Det vilar något irrationellt över dessa uppgifter. Uppgifterna har dessutom ändrats under pågående huvudförhandling..."

Den 18-åring som blivit misshandlad, inte kidnappad, hade visserligen en sårskada i huvudet när han påträffades av polis, men när han berättade om sina upplevelser inför tingsrätten berättade han inget om att han blivit skadad.

Någon analys har inte gjorts som skulle ha kunnat visa att den påstått kidnappade 18-åringen blivit ivtingad narkotika, och det konstaterar rätten är en brist.

Sammantaget finner tingsrätten inga hållbara bevis för att de brott som de båda 18-åringarna säger sig ha blivit utsatta för faktiskt har inträffat.

34-åringen döms för att han haft åtta gram kokain och en liten mängd hasch i sin lägenhet. Det brottet erkände han också inför tingsrätten.

Straffet blir skyddstillsyn med föreskrift om drogavvänjande behandling. I övrigt frias 34-åringen och 17-åringen helt av en enig tingsrätt.