Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Alla elever har rätt att få en gymnasieexamen

Alliansen tänker spara in nära tre miljarder kronor under de kommande tre åren och därefter nära två miljarder årligen på gymnasieskolan. Det motsvarar 3 600 lärartjänster eller 9,6 procent av antalet lärare i gymnasieskolan.

För Västerås del innebär det besparingar på totalt drygt 70 miljoner kronor, vilket skulle innebära motsvarande 137 lärar-tjänster för åren 2012-2015.

I budgetpropositionen konstaterar regeringen att effekterna av en så genomgripande reform som GY11 är svåra att beräkna exakt, men går ändå vidare med sin besparing. Riksdagens finansutskott och utbildningsutskott har varit kritiska. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har upprepade gånger uttalat att beräkningarna förmodligen är felaktiga. Miljöpartiet anser att regeringen, riksdagen och SKL bör bevaka utvecklingen av den nya gymnasieskolan, och först när vi verkligen ser förändringar föreslå ändringar i statens anslag till kommunerna.

Det är allvarligt när regeringen och kommunerna drar åt olika håll gällande utbildningspolitiken. Tvärtom är en samverkan helt central om skolan ska kunna utvecklas.

Miljöpartiet har presenterat en satsning om fem miljarder kronor för att stärka kvaliteten, kompetensen och lärarlönerna i svensk skola. Utöver det har vi två miljarder kronor mer än regeringen i det generella stödet till kommunerna. Vi har i utbildningsutskottet tydligt tagit avstånd från regeringens nedskärningar.

I Västersås har vi tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i budgeten för 2012 kommit överrens om extra anslag för gymnasieskolan för att kompensera det minskade statliga anslaget.

Ska vi skapa en skola där alla elever har en ärlig chans att nå kunskapsmålen kan vi inte skära ner på skolan. Alla elever har rätt att få en gymnasieexamen och för att det ska vara möjligt måste vi satsa på stöd för de elever som behöver – mindre klasser och fler lärare.

Varje barn som inte får en ärlig chans i skolan riskerar att kosta uppemot 15 miljoner kronor, så det här är nedskärningar som riskerar att bli dyra för oss alla. Både Sveriges kommuner och lärarfacken har kritiserat regeringen.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) borde lätta på prestigen och lyssna till dem.

Agneta Luttropp

Misja de Rond

vice ordförande (MP), utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

riksdagsledamot (MP) för Västmanlands län, ersättare i riksdagens utbildningsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel