Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Det råder inte brist på mat i världen utan på solidaritet och rättvisa

Vad som är ”rätt riktning” för ett hållbart jordbruk beror lite på vem man lyssnar på – handelsgödsellobbyn eller miljöorganisationer.

I Miljöpartiet lyssnar vi på bland annat Svenska naturskyddsföreningen och FN. Vi vill att maten ska räcka åt alla – inte bara de närmaste åren utan även i framtiden.

Ekojordbruk må ibland ge något lägre avkastning per hektar, men bevarar markens produktivitet långsiktigt.

Dessutom är det energieffektivare, då det fungerar som solfångare, till skillnad från fossilenergislukande konventionellt jordbruk.

Globalt beräknas produktionen minska cirka 10 procent vid en övergång till ekologiskt. I vissa länder, där behovet av mat är som störst, kan det till och med bli en ökning.

Vidare finns fortfarande stor utvecklingspotential när det gäller alternativa odlingsmetoder.

Vi har ingen matbrist på jorden i dag, vi har en brist på solidaritet och rättvisa. Mycket mat slängs, eller bränns på grund av överproduktion. Över 50 procent av all världens grödor går till djurfoder, medan kött bara står för 8 procent av energiintaget. En liten minskning av köttkonsumtionen skulle frigöra mycket mark.

Mat för alla – nu och i framtiden – kräver global solidaritet och ett ansvarsfullt jordbruk, fritt från gifter och fossil energi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel