Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Ekologisk matproduktion kan stoppa världssvälten

Många minns nog fortfarande Marit Paulsens uttalanden om ekologisk mat i EU-parlamentsvalrörelsen 2009; att ”ekologisk odling är alldeles för ineffektiv för att försörja mänskligheten och riskerar att leda till svält.” Det var ett olyckligt och felaktigt uttalande, då så kallad konventionell odling på sikt utarmar marken och minskar den odlingsbara ytan, samt är beroende av ändliga resurser.

Dessutom används i dag över 60 procent av världens odlingsbara yta till att odla djurfoder i stället för människoföda, varför minskad köttkonsumtion är en långt viktigare och effektivare metod för att öka mattillgången i världen än att försöka pressa ut mer per hektar.

Trots dessa fakta är det inte alls ovanligt att Marit Paulsens argument ekar bland människor vi möter; att ekologiskt jordbruk skulle stå i motsats till kampen mot världssvälten. Vår förhoppning är att den nya FN-rapporten, Agro-ecology and the right to food, kan slå hål på myten en gång för alla: den berättar att en övergång till ett mer ekologiskt lantbruk skulle kunna resultera i en fördubbling av den globala matproduktionen inom tio år! Detta skulle speciellt gynna områden där det annars är svårare att odla, vilket direkt skulle hjälpa fattiga länder.

Ett bra exempel på att så har skett är det fattiga landet Malawi, som för några år sedan inledde ett massivt subventioneringsprogram för kemiska gödningsmedel. De har nu börjat använda sig av ekologiskt jordbruk. Resultatet? Majsskördar som ökat från ett ton per hektar till 2-3 ton per hektar, vilket har gynnat 1,3 miljoner av de allra fattigaste i landet.

En förändring av våra matvanor från jord till bord är grundläggande för att nå en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling. Därför har vi i Miljöpartiet i Västerås lyft fram maten i kommunens alla verksamheter som en av våra viktigaste prioriteringar i denna mandatperiod.

Det gläder oss att det politiska intresset för frågan har varit stort, både i det rödgröna samarbetet och hos flera centerpartister. Vi tror och hoppas därför på en bred politisk vilja att lyfta fram alla hållbarhetsaspekter i matfrågan, även de mer kontroversiella.

Främjandet av ekologisk, vegetarisk närproducerad och välsmakande mat tjänar alla på, såväl den lokala matbonden i Skultuna som de svältande i Malawi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel