Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Enkelspårighet gynnar inte konstruktiv diskussion om skolan

”Vill de rödgröna tvinga tillbaka alla till den kommunala skolan?” frågar Jan Rejdnell. En sådan retorisk fråga är olycklig. Låt mig klargöra både likheter och olikheter mellan oss .

”En ökad öppenhet är att föredra”, hävdar Rejdnell. Mina frågor kring hur vinster generas och hur kvalitet mäts och jämförs med kommunala skolor syftar till denna ”öppenhet”.

Öppenhet handlar inte bara om verksamhetsresultat, utan också om hur kunskaper och färdigheter lärs ut samt hur skolorna ger eleverna det stöd de behöver. En välgrundad jämförelse och ett konstruktivt erfarenhetsutbyte gynnar både friskolors och kommunala skolors förbättringsarbete.

Men däremot håller jag inte med Rejdnell i hans företagsekonomiska synsätt på utbildningssektorn; att vinsten ska vara den enda drivkraften och måttstocken på den så kallade effektiviteten och kvaliteten.

För en friskola, det vill säga både ett företag och en skola, borde drivkraften vara både företagsintresse och samhällsnytta. Det är ett förenklat synsätt att se elever som ”kunder” på ”utbildningsmarknaden”. Självfallet blir ”kunderna” nöjda när man får höga betyg. Men det behövs en nyanserad diskussion där hög kvalitet är mer än höga betyg.

Alla skolor har ett ekonomiskt ansvar och verksamheten måste gå runt. Men eventuella ineffektiviteter i de kommunala skolorna är ingen ursäkt för att bortse ifrån baksidorna med ett överdrivet vinstintresse. Det får inte förekomma i utbildningssektorn och drabba skolungdomarna.

Jag ställer inte vinst och kvalitet emot varandra per automatik och jag har inga problem med att investerarna får en rimlig avkastning.

Men är det orimligt att skattepengarna i första hand ska investeras i skolung-domarna och lärarna och att barnens bästa går före vinst-intresset?

Borde inte skoleleverna och lärarna också kunna vara vinnare, inte bara aktie-ägarna?

Som miljöpartist är jag för både kommunala skolor och friskolor – med kvalitet. Med tanke på dagens höga ungdoms-arbetslöshet och höga krav som ställs har vi inte råd att ”välja bort” någon av våra skolungdomar och vi måste se till alla skolor fungerar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel