Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Felaktigt och okunnigt om den svenska skolan

Moderaterna Staffan Anger, Jessica Polfjärd och Mats Gerdau skriver om ”den svenska flumskolan”.

Den artikeln får inte stå oemotsagd eftersom den innehåller felaktigheter och vittnar om okunskap om den svenska skolan. Den läroplan som nu finns i Sverige kom till under en borgerlig regering. Det innebär att ni starkt påverkat och medverkat till att skapa dagens skola. Håll er till er egen politik i stället för att ge er på andras!

I artikeln påstås att Miljöpartiet inte vill att det ska finnas kunskapskrav i skolan. Det finns inget i Miljöpartiets partiprogram som stödjer detta påstående. Däremot står det att teoretiska och praktiska kunskaper måste ges samma värde och få samma utrymme och skolan måste på allvar avsätta tid för att främja elevernas harmoniska utveckling.

För Miljöpartiet är det precis som Läroplanen uttrycker, en helhetssyn på eleven som är central. Skolan har både ett utbildande och ett fostrande uppdrag, men det är något som de borgerliga partierna uppenbarligen helst vill bortse ifrån. Kunskap definieras av författarna som om det endast innebär faktakunskap, men i läroplanen (Lpo94) finns en vidare och riktigare definition av kunskap: fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet.

Och så till borgarnas favorituttryck om den svenska skolan – flumskola. Vad är det? Betyder det att alla lärare, all övrig skolpersonal och alla elever har vistats i och vistas i en skola som bara gör fel och inte erbjuder eleverna något? Det är ju härligt uppmuntrande för alla ambitiösa pedagoger och alla fantastiska elever som har skolan som arbetsplats!

Miljöpartiets kunskapssyn utgår från att samtal som baseras på egna tankar och erfarenheter är grunden för allt lärande. Och så vill ju Miljöpartiet, enligt artikelförfattarna, ”stoppa bilen”. Det vill Miljöpartiet inte alls! Det finns inget i vårt partiprogram som uttrycker något som ens är i närheten av vad de påstår.

Agneta Luttropp

vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarkmnadsnämnden i Västerås,

kandidat i valet till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel