Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: God mat bidrar till bättre livskvalitet

God mat är en avgörande livskvalitetsfråga för de äldre, lika viktig som läkemedel och sjukvård. Sjukdomsrelaterad undernäring hos äldre är mycket vanlig, undervärderad och underbehandlad. Tillståndet kan obehandlat vara livshotande, leder till minskad funktion och livskvalitet samt ökad sjuklighet och dödlighet.

Forskning som utförts av Anja Saletti vid Karolinska Institutet visar att 70 procent av alla äldre inom äldreomsorg och hemtjänst är i riskzonen för undernäring. Enligt Yngve Gustafson, professor i geriatrik, är undernäring en bidragande orsak till att var tredje patient läggs in på geriatriska kliniken i Umeå.

För att undvika undernäring hos våra äldre behöver problemet uppmärksammas på alla nivåer och intensiva satsningar på nutritionsutbildning av personalen måste genomföras, samt dietisternas kompetens bättre tas tillvara inom äldreomsorgen.

Inom dagens äldreomsorg är de svarta lådorna med färdiglagad mat vanligt förekommande. Att det enda vi erbjuder våra gamla är en smaklös, uppvärmd mat visar en brist på respekt för människor och en brist på förståelse för matens betydelse för trivsel och hälsa.

Maten och näringsinnehållet behöver anpassas efter de äldres behov och de ska alltid erbjudas god mat som smakar och doftar gott! Vi tycker att det är respektlöst att ge våra äldre i äldreomsorgen mat som inte smakar gott, inte ser god ut och inte luktar gott. I dag är äldre allt för ofta undernärda. Men lösningarna finns, med bättre upphandlingar, lokala tillagningskök, vidareutbildning av personal och bättre utnyttjande av dietisternas kompetens.

Hälsa och mat hänger ihop. För de gamla är måltiden ofta den viktigaste stunden på dagen. I dag mår många av våra äldre inte bra. Bra mat kan bidra till förbättrad livskvalitet och ett friskare liv.

God och näringsrik mat är en nyckelfråga för en fungerande äldreomsorg och en effektiv vård. Bra mat minskar behovet av många läkemedel. Patienter som äter ordentligt tillfrisknar snabbare och har ett bättre immunförsvar. Bra mat i lagom mängd är helt enkelt billig medicin utan biverkningar.

Många av de äldre som bor kvar hemma och får hjälp av hemtjänsten har många gånger svårt att motivera sig att äta tillräckligt och har dålig matlust, detta riskerar att leda till undernäring. Därför behövs det stora satsningar på hemtjänsten så att man till exempel får trevligt sällskap vid måltiderna och att maten både doftar och smakar bra.

Vi måste våga satsa på god mat i de offentliga köken, allt från skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är också viktigt att ge måltidspersonalen tid och resurser att laga mat från bra råvaror. Bra mat ska naturligtvis ha ett bra näringsinnehåll och vara fri från oönskade mikroorganismer, gifter och andra skadliga substanser.

Men mat till människor är inte bara en fråga om hur många gram den innehåller av olika näringsämnen och vitaminer. Bra mat måste också ha smak, doft, utseende som väcker glädje och lust att äta och ger aptit på mat. Vad spelar det för roll om maten är näringsriktig om de äldre inte äter den?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel