Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Gör om och gör rätt, miljöministern!

Miljöminister Andreas Carlgren (C) och regeringens jakt på varg har fått underkänt av EU-kommissionen. När ministern nu förklarar att vinterns licensjakt på varg stoppas och att begränsning av det totala antalet vargar i svenska skogar till 210 stycken tas bort, så skyller han på EU. Trots att reglerna om att skydda hotade arter är något som Sverige tidigare sett som självklarheter, inte bara för andra länder, utan som viktiga delar av svensk miljöpolitik.

En långsiktigt livskraftig vargstam borde vara ett självklart mål för rovdjurspolitiken i Sverige. Under sommaren har ny internationell forskning presenterats som bekräftar rovdjurens nyckelroll i världens ekosystem.

Vargen nämns som ett av exemplen. Utan varg och andra rovdjur rubbas balansen i ekosystemet och vi har därför ett gemensamt intresse av att behålla vargen i skogen. Det är inte en fråga om EU mot Sverige. Alla människor är lika beroende av fungerande ekosystem, vare sig vi bor i Bryssel eller i Bengtsfors.

I stället för att skylla på EU och försöka fuska sig förbi internationella miljölöften borde regeringen se till att sätta svensk rovdjurspolitik på rätt kurs. Några exempel:

Ta fram långsiktiga förvaltningsplaner för de hotade djuren. Sätt mål om livskraftiga stammar. Använd skyddsjakt för att ta bort de vargar som uppvisar ett felaktigt beteende och inte för att godtyckligt hålla antalet djur i stammen nere. Höj ersättningen till tamboskapsägare och samer som får djur rivna. Stöd det lokala arbetet för att minska det hot som varg kan utgöra mot hund eller djur i hage.

Vi är många som beklagar regeringens hårda tonläge i vargfrågan. Det hjälper varken vargarna eller dem som lever i vargområden att frågan görs till en slagpåse för EU-motstånd. Vägen framåt måste ge plats åt både engagemang för landsbygden och viljan att ha en livskraftig vargstam i den svenska skogen.

Regeringens hantering av vargfrågan gör hela Sverige en otjänst. Gör om och gör rätt, Andreas Carlgren. Skyll inte på EU.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel