Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Grönt företagande är kärnan i vår moderna jobbpolitik

Miljöpartiet ska modernisera Sverige genom en grön omställning med tydligt och starkt fokus på entreprenörskap.

Annons

Det handlar både om småföretags behov av trygghet, minskade administrativa kostnader och om kreativitet och innovationskraft för en grön tillväxt.

De gröna innovatörerna och småföretagarna har redan blivit ett draglok för att skapa gröna innovationer och gröna jobb inom miljö- och energitekniksektorn i Sverige. Västmanland har unika förutsättningar med en klimatvänlig transportinfrastruktur, en stark industriell bas inom energi och tillverkning; en ung men dynamisk utbildnings- och forskningsmiljö, samt ett etablerat affärs- och exportfrämjande nätverk.

Hur kan Västmanland gå fram snabbare och bli ännu mer konkurrenskraftigt? Hur kan grönt företagande bli en ännu starkare tillväxtprofil för Västmanland? Nyckeln till framgång är dels strategisk och välorganiserad samverkan och dels skapande av nya produkter, nya systemlösningar och inte minst nya tjänster – som siktar regionalt, nationellt och globalt!

Vi ser stora möjligheter inom förnybar energi som biogas och energieffektivisering i byggnader; och vi har goda förutsättningar att vara ledande inom ”intelligenta elnät”.

Förutom dessa ”hårda” gröna produkter och teknologier, ser vi också en god framtid för tjänsteinnovationer, som grön rehabilitering inom sjukvården, ekologisk mat, ekoturism och andra gröna kreativa näringar som grönt mode och inredning från återvunna material.

Som ett led i den gröna omställningen av vårt energisystem och samhälle kommer Miljöpartiet att arbeta för ett aktivt stöd till våra gröna innovatörer och småföretag.

Miljöpartiet kommer att sträva efter ett proaktivt partnerskap med våra gröna

innovatörer och småföretag – för att tillsammans skapa och främja klimatsmarta innovationer.

Som två kvinnliga småföretagare inom miljö- och energiområdet i Västmanland, ser vi stora utvecklingsmöjligheter för både produkt- och tjänsteinnovationer i vår

region. Gröna jobb och grönt företagande, inte minst kvinnoföretagande med nära

regionala kopplingar hör inte bara till Miljöpartiets mest spännande valfrågor, utan de är viktiga framtidsfrågor – viktiga för både regionens dynamiska näringslivsutveckling och en effektiv miljö- och klimatpolitik.

Barbara Conte

Miljöpartiet de gröna i Västmanland

Nannan Lundin

Miljöpartiet de gröna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel