Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Inga gifter för barnen

Alla barn ska få en giftfri barndom. Det är ett av de krav som språkröret Åsa Romson presenterade när Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar inleddes på ACC i Västerås i dag. 

- Tänk om vi kunde erbjuda giftfria förskolor, där man kan garantera att barn inte kommer i kontakt med saker som inte klarat hårda miljökrav.

För att nå dit måste en hel del arbete göras på kommunnivå. Till exempel måste man jobba med ökad tillsyn från miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna.

Åsa Romson vill också se att förskolepersonalen utbildas i fråga och att hårdare miljökrav ställs vid upphandlingar.

-Det gäller allt man köper in, leksaker, blöjor. Att man inte bara ser till vad som är billigast, utan också vad produkterna innehåller.

Giftfri barndom ingår i ett fempunktsprogram som miljöpartiet vill uppfylla år 2025. Andra punkter är minskad och mer medveten konsumtion, att alla skolor ska laga mat på plats, större biologisk mångfald i skogarna och att energianvändningen ska vara så effektiv år 2025 att behoven av energi minskat med 20 procent från i dag.

Partiet fyller 30 år i år och Åsa Romson beskriver målen som ett avstamp för framtiden.

Men går de att genomföra?

-Ja, det här går att genomföra. Sedan räcker de inte ända fram till ett hållbart samhälle, men vi kommer en bra bit på väg.