Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Inget vackert kli(M)atbokslut

Valet imorgon handlar om ett vägval. Ska vi fortsätta med fyra år av ökade klyftor och uteblivna satsningar på ett klimatsmart samhälle? Eller ska vi satsa på en modern politik som satsar på framtidens lösningar?

För oss gröna är valet enkelt. Det är vårt ansvar som politiker att använda samhällets resurser så effektivt och hållbart som möjligt. Vi vågar tänka lite längre än nästippen. Vi i Miljöpartiet vill satsa på en politik för att modernisera Sverige. Det är en jättelik utmaning att kombinera ekonomisk utveckling med ansvar för klimatet. Men det går att göra om den politiska viljan finns.

Moderaternas väg för att utveckla Sverige är tydligen att blunda och hoppas att båten navigeras av sig själv (VLT den 9 september) – utan kompass, roder eller tanke om vart vi ska åka.

Vi vill bygga om bostäderna i de så kallade miljonprogramsområdena så att vi får klimatsmarta och attraktiva stadsdelar i stället för nedgångna energislukare. Vi vill bygga ut produktionen och tillgången på biogas till hela landet. Satsa på att bygga om de bilar vi har till att gå på miljöbränslen.

I städer behöver vi kraftigt bygga ut kollektivtrafiken. Bussar och spårvägar behöver bli billigare, pålitligare och komma oftare.

I ett modernt samhälle måste vi kunna transportera oss snabbt, lätt och klimatsmart. Fler och fler väljer att pendla. Mälardalsområdet är ett bra exempel på detta. Vi politiker måste prioritera. Därför prioriterar vi järnvägen. Vinterns tågkaos är bara ett exempel på det behovet, trängseln på tågen ett annat.

Vi behöver satsa på framtidens energi, den förnybara. Vindkraft, bioenergi och energieffektiviseringar gör oss alla både rikare och klimatsmartare.

Det finns ett parti som verkar vara emot allt detta. Finansminister Anders Borg (M) tycker att vi har överinvesterat i järnväg. Vindkraftsproduktion har fått höjd skatt. Banavgifterna på järnvägen ska höjas. Statligt ägda Vattenfall ska få fortsätta att satsa på kolkraft.

Det är inget vackert klimatbokslut som Moderaterna lämnar över till historieböckerna.

Men det går att ändra på. Rösta för ett modernt samhälle på söndag.

Mikaela Valtersson

talesperson (MP) i ekonomiskpolitiska frågor

Marléne Andersson

Magnus Edström

kandidater (MP i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel