Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Långsiktigt hållbar utveckling förutsätter bättre tågtrafik

Bra person- och godstågstrafik är en förutsättning för att en region ska fortsätta att utvecklas långsiktigt och hållbart. I Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län har Tåg i Bergslagen varit stommen i kollektivtrafiken i snart tio år.

Inom ett par år riskerar nedläggningar av en eller flera linjer att rasera mycket av det som byggts upp. Orsaken är den minskning av bidragen som Rikstrafiken kommer att göra.

Det är helt nödvändigt att den nuvarande passagerartrafiken med Tåg i Bergslagen behålls och utvecklas. I dag finns inga direkta förbindelser mellan Västerås och Gävle samt övriga orter i Västra Gästrikland – två viktiga industriregioner med var sin högskola. Därför bör Tåg i Bergslagens trafik snarast kompletteras med en linje Gävle-Storvik-Avesta/Krylbo- Sala-Västerås.

Till att börja med är fem dubbelturer per dag ett rimligt mål. Trafiken bör samordnas med tågen mellan Gävle och Örebro så att man får timmestrafik Gävle-Avesta/Krylbo morgon och eftermiddag. Nettokostnaden för trafiken måste i första hand täckas genom utökade anslag från Trafikverket och i andra hand med medel från berörda landsting.

Politiker som menar allvar med sina ord om minskade koldioxidutsläpp fattar beslut som leder till en minskning av just klimat-påverkande utsläpp. Bättre tågtrafik i Bergslagen ger också regionen förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling.

Resebranschen har som mål att andelen resor med kollektivtrafik ska fördubblas till år 2020. Detta mål torde alla utvecklingsvänliga politiker ställa upp på och bidra till att det går att nå.

ordförande för Miljöpartiet de gröna

i Gävleborgs län

Jörgen Sjöstedt

ordförande för Miljöpartiet de gröna

i Västmanlands län

Peter Kraft

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel