Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Schemalagd kultur i skolan skapar framtidens innovatörer

Som svar på polisens och Svenska kyrkans debatt-inlägg om ett tryggare Västerås tidigare i sommar vill jag bidra med ett inlägg om ett socialt hållbart Västerås genom att framhålla betydelsen av ett förebyggande kulturarbete i skolan.

Kulturskolans elevers musik- och dansföreställningar har nog fått många västeråsare att förstå kulturens betydelse för barn- och ungdomar. Men den förståelsen behöver utvidgas till kreativitetens och innovationens betydelse för hela vår stad. Dels när vi ska dra upp riktlinjer för det förebyggande arbetet med en tryggare stad, och dels för att bidra till att utforma regionens kulturplan. Forskning har visat att kultur är bra för hälsa, näringsliv, skola och individens möjlighet till livskvalitet.

Professor Anne Bamford har forskat för Unesco om kulturens betydelse för länders välstånd och utvecklingspotential. Hon har använt sig av ett flertal parametrar som synliggör viktiga framgångsfaktorer för ett lands innovation, till exempel lokal förankring, en flexibel organisationsstruktur, partnerskap och allas möjlighet att delta i kultur, musik, dans, teater, film.

Men det är framför allt obligatoriska kulturtimmar varje vecka på schemat från första till sista årskurs i grundskolan som ger effekt på kreativitet i ett samhälle.

Detta resulterar bland annat i ett kulturtätt samhälle, eftersom kreativa människor drar till sig andra innovatörer som bildar olika partnerskap vilket ger det enskilda samhället välstånd, bättre hälsa och en skola där det finns mindre förstörelse.

Vidare har forsknings-resultat påvisat samband mellan obligatortiska kulturtimmar på schemat och bättre läsförståelse, högre poäng på nationella prov och fler barn som går till college. Dessutom ger kultur för alla barn en större kommunikativ förmåga och fler livsmöjligheter.

EU har tagit fasta på detta och mäter ett lands framgångspotential, inte i BNP utan i ett innovationsindex som utgår från ett lands kreativitet. Sverige ligger högt på skalan, men vi skördar vad vi sådde på 70-och 80-talen. Nu är det dags för oss att så igen!

Gör kultur (film, dans, teater och musik) obligatoriskt på schemat från första klass till sista i grundskolan! Ta bort den nuvarande kön till Kulturskolan och låt barnen bli regionens framtida kulturskapare och innovatörer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel