Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Skidtunneln en ekonomisk risk

De rödgröna är oense om skidtunneln på Rocklunda. Miljöpartiet anser att projektet kan bli en ekonomisk smäll för Västerås stad.

Annons

Som VLT kunde berätta om i förra veckan så har kommunstyrelsen skrivit en avsiktsförklaring om att en skidtunnel ska byggas på Rocklundaområdet.

Ett privat bolag hyr ut skidtunneln till kommunen som i sin tur hyr ut den till Västerås Ski-Tunnel AB som ska driva anläggningen.

MP var dock oense med övriga partier och sa nej till avsiktsförklaringen. Partiet tycker att det finns för många frågor obesvarade om de ekonomiska riskerna.

– Nu ligger nästan hela risken på kommunen. Men en eventuell vinst kan inte komma kommunen till del utan den hamnar i Västerås Ski-Tunnel AB. Vi tar hela risken men får inte ut något ekonomiskt av det hela, säger Magnus Edström (MP).

Hyresavtalet är på cirka 8 miljoner kronor per år och sträcker sig fram till 2031, lika länge som avtalet kring sportarenorna på Rocklunda.

– Om bolaget går i konkurs då står Västerås stad med hyresavtalet och får leta efter någon annan som kan driva anläggningen, säger Magnus Edström.

– Det är en ekonomisk risk, det går inte att förneka, Men nu ska vi arbeta för att minimera riskerna. Magnus Edström tror att vi har förbundit oss men det har vi inte alls. Jag har varit med avsiktsförklaringar där vi sagt nej till avtalet fem minuter innan det ska tas beslut, säger Ulla Persson (S).

– Vi har en annan syn på det här med avsiktsförklaring, De andra verkar mena att eftersom det inte är juridiskt bindande så kan man dra sig ur om avtalet inte blir fördelaktigt. Vi menar att det ändå är ett moraliskt avtal som det kan bli svårt att säga nej till sedan. Det blir en svekdebatt, säger Magnus Edström.

När avtalet ska behandlas i kommunstyrelsen är ännu inte klart.

Annons