Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Sociala satsningar på Bäckby ger mervärde

Att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle kräver satsningar inom miljö- och klimatpolitiken. Men ett samhälle måste också vara socialt hållbart.

Bostadssegregation, ökande skillnader i hälsa, ökande utbildningsklyftor och ojämn tillgång mellan olika samhällsgruppers möjlighet att delta i kulturaktiviteter är oroväckande tecken på att vårt samhälle i dag inte mår bra. Miljöpartiet ser att politiker, ideella föreningar och näringsliv genom att arbeta tillsammans kan göra mycket för att vända utvecklingen.

I Västerås finns pilotprojektet Bäckbysatsningen där kommun, polis, ideella föreningar och boende samverkar för att vända utvecklingen och öka tryggheten, hälsan och trivseln i stadsdelen. I Bäckby finns bland annat projektet Hälsokontakt som arbetar med förebyggande hälsa tillsammans med landstinget, Bäckbysatsningen där kommunen arbetar för att utveckla och rusta upp stadsdelen och Bäckby kulturhus som drivs av Studie-förbundet Vuxenskolan för att öka tillgängligheten till kulturen i området.

Bäckbysatsningen är ett framgångskoncept som på sikt ska kunna förbättra integrationen, öka resultaten i skolan och ge ökad livskvalitet i stadsdelen.

I dag besöker vi Västerås och Bäckby. Vi vill tillsammans med representanter för Hälsokontakt, Bäckbysatsningen och Bäckby kulturhus lyfta fram de positiva effekter som satsningen ger. Upprustning av bostads-områden, förebyggande insatser mot ohälsa och ett rikt kulturliv är viktiga faktorer för att nå en hållbar stadsutveckling.

Västerås ska vara en stad där många olika människor känner att de får plats, där det finns en mångfald av företag och organisationer, kultur och underhållning liksom utbildnings- och utvecklingsmöjligheter.

Bäckbysatsningen bidrar till att göra Västerås till en mer jämställd stad med minskade samhällsklyftor. Alla måste ges bättre möjligheter att forma sitt eget liv och bättre förutsättningar att uppnå hög livskvalitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel