Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Svenska klimatpolitiken är bäst i EU

Den största miljöbudgeten någonsin

Klimatet är vår tids stora ödesfråga. När den senaste tidens nyhetsrapporteringar handlat om stora oväder och översvämningar i Indien, Bangladesh och i den amerikanska delstaten Texas är det lätt att tappa hoppet.

Politiken behöver agera, såväl lokalt som nationellt och globalt, med kraftiga åtgärder för att minska klimatförändringarna. Men den omställningen innebär också möjligheter för världen och Sverige att skapa nya jobb, utveckla ekonomin och bygga mer hållbara och människovänliga städer.

Med Miljöpartiet i regering tar Sverige internationellt ledarskap för klimatet och budgetpropositionen som regeringen nu lagt fram till riksdagen är en rekordbudget när det gäller satsningar på bättre miljö och klimat. Med stadiga steg ökar vi farten i det gröna samhällsbygget och vi kommer närmare målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Sammanlagt satsar regeringen 5 nya miljarder kr på klimat och miljö. Det innebär till exempel insatser för att hålla havet rent, minska industrins utsläpp, resa mer fossilfritt, låta våra barn växa upp i levande och giftfria stadsmiljöer och skydda ovärderlig natur och biologisk mångfald.

Samtidigt behöver vi göra det enklare för människor att leva klimatsmart och resa fossilfritt. Det ska vara lätt att göra rätt.

Vi ökar stödet för att människor ska kunna sätta upp solceller på sina hustak och ges bättre möjligheter att ladda elfordon hemma. Det blir billigare att köpa elcykel så att man kan cykelpendla istället för att ta bilen.

Vi inför ett bonus-malus-system där det blir billigare att köpa den miljöbättre bilen samtidigt som de stora utsläpparna får betala mer och vi genomför ett bränslebyte som innebär att alla bensinmackar runtom i landet ökar inblandningen av biodrivmedel så att du automatiskt kommer tanka mer miljövänligt i framtiden. Dessutom säkerställer vi att flyget får betala för sina klimatkostnader via en flygskatt. 

Det gröna samhällsbygget ska byggas av och för alla människor i hela landet, både i storstad och på landsbygden. När vi ställer om till ett hållbart samhälle skapas också gröna jobb. När vi ska sköta om våra naturreservat eller röja sly utmed väg eller järnväg skapas många nya, enklare vägar till jobb som fler människor kan ta del av. Särskilt de som idag står långt utanför arbetsmarknaden.  

Efter tre år med oss i regering har Sverige tagit internationellt ledarskap för klimatet och vår klimatpolitik rankas nu som överlägset bäst i EU. Den grönröda regeringen har mer än fördubblat resurserna till klimat- och miljöpolitik i jämförelse med hur det såg ut när den förra regeringen styrde.

Ambitionen är att fortsätta vara ett modernt föregångsland som tar plats på den internationella arenan och visar feministiskt, grönt ledarskap. Det ska vara lätt att göra rätt och alla ska kunna vara med och bidra till ett grönt samhällsbygge.

Per Bolund (MP)

biträdande finansminister

Andreas Porswald (MP)

regionråd

Läs också: LO: Bra med fokus på jämlikhet

M: Därför behövs en ny regering

S: Reformer för ett tryggare Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel