Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Unga ska ha riktiga jobb till avtalsenlig lön

Avstå en tredjedel av lönen under ditt första år som anställd. Det är Centerpartiets budskap till de ungdomar som gör allt för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Med så kallade avstampsjobb, som innebär drygt 33 procent lägre löner, så minskas möjligheten för många ungdomar att få en vettig lön för ett riktigt utfört arbete. Det blir i stället ett kraftfullt avstamp för vuxet kvarboende hemma hos mamma och pappa.

För dem som drabbas är det inga småpengar det handlar om. Miljöpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst utreda Centerns förslag och det visar sig att minimiavtalen för löner inom hotell och restaurang, handeln och kommunsektorn ligger i spannet 15 300–17 500 kronor i månaden för en 19-åring. Med en lönesänkning med en tredjedel av lönen tappar dessa ungdomar 5 100–5 800 kronor varje månad. Efter skatt återstår det då endast 8 500–9 500 kronor.

Med Centerpartiets politik blir den verklighet ungdomarna möter att de bara får halva lönen för samma jobb. En sådan lönenivå är möjligen okej för dem som anser att en 19–20-åring ska bo kvar i föräldrahemmet. Nettolönen hamnar därför på ungefär samma nivå som Konsumentverket räknat fram för de nödvändiga utgifterna för en hemmaboende ungdom i 20-årsåldern.

Miljöpartiet vill i stället satsa på riktiga jobb för unga. De elever som tar studenten nästa vecka skall veta att det finns alternativ till Centerpartiets politik.

De arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år ska under cirka ett års tid få en riktad skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. Därutöver satsar vi på cirka 20 000 utbildnings- och traineeplatser, utöver vad regeringen gör, riktat till arbetslösa ungdomar. Det handlar bland annat om komvux, yrkes-inriktad arbetsmarknadsutbildning, fler platser i högskolor och folkhögskolor, och så kallade traineeplatser i välfärdssektorn. Med det ger vi ungdomarna verkliga möjligheter att nå jobb med riktiga avtalsmässiga löner som också ligger över dagens minimilöner.

Vi säger ja till att låta unga vuxna människor få växa på ett sätt som innebär att de kan stå på egna ben. Vi säger ja till möjligheten att få avtalsenliga löner utan att sänka lönen med 33 procent.

Vi vill ha en modern och ansvarsfull politik för framtidens anställda inom handeln, vårdjobben och servicesektorn!

Andreas Porswald

Kommunalråd (MP)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel