Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Vi ser till helheten i morgondagens utmaningar

Mikael Palmqvist (c) skriver i sin debattartikel om Miljöpartiets politik där han vill visa på vilka skillnader som finns mellan våra partier. Vi välkomnar den diskussionen och vill här förklara några av de ställningstaganden han kritiserar.

Vi röstade nej till energiöverenskommelsen därför att vi anser att den inte i tillräcklig utsträckning satsade på de förnyelsebar energikällorna. Dessutom är en överenskommelse som innebär en möjlig utbyggnad av kärnkraften något vi aldrig kan stödja!

Politik handlar om prioriteringar, i många år har järnvägen fått stå tillbaka till förmån för utbyggnad av vägar. De tunga lastbilstransporterna har ökat dramatiskt, vilket innebär konsekvenser för såväl miljön som säkerheten. Vi måste bygga bort en del av lastbilstrafiken från våra vägar, det gör vi genom att satsa på järnvägen.

Sedan är vi helt överens med Centerpartiet att vi behöver satsa på nya miljöbilar där målet är en helt bensinfri bilpark.

Att värna om strandskyddet genom skärpt lagstiftning anser vi nödvändigt för att bevara alla människors tillgång till våra stränder och för skyddet av djur- och växtlivet där. En alltför häftig exploatering av strandnära tomter ser vi därför som bekymmersamt och vill gå varsamt fram när det gäller bygglov till det, vilket även centerpartiet uttrycker i sitt program där det står: att all mänsklig verksamhet bör utgå ifrån försiktighetsprincipen.

Apropå bygglovsfrågor vill vi miljöpartister bygga ett resurseffektivt samhälle samtidigt som vi vill ha en levande landsbygd. Vi ser dock att det uppstår en del oönskade problem när man ska bo på landet och jobba någon annanstans. Vi anser att man måste se till helheten när man planerar nya bostadsområden på såväl landsbygden som i staden, här är hållbar utveckling i ett långsiktigt perspektiv vår ledstjärna.

Slutligen har vi, till skillnad mot Centern, riktat skarp kritik mot finansdepartementet i EU som röstat ja till att medfinansiera bygget av ett nytt kolkraftverk i Slovenien, där Sverige lånar ut 165 miljoner kronor. Satsa hellre den summan på att bygga ut förnyelsebar energi som en del i vårt ansvar att satsa på miljöinvesteringar även utanför Sveriges gränser!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel