Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP vill gå till val med eget program

Miljöpartiet går med all sannolikhet fram på egen hand i höstens landstingsval.

Inför landstingsvalet 2006 bildade Miljöpartiet allians med de fyra borgerliga partierna. Den alliansen ser nu ut att ha spruckit.

Till skillnad från kommunalvalet i Västerås, där MP tydligt deklarerat att partiet samarbetar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har partiet inte anslutit sig till något av de politiska blocken i landstinget.

Men svaret på frågan hur partiet egentligen tänker kring eventuella samarbeten före eller efter valet varierar lite beroende på vem man frågar.

– Vi har inte bestämt oss än, säger Barbara Conte, MP:s andranamn på landstingslistan.

– Vi går till val med ett eget program, säger MP:s politiska sekreterare Ylva Peltonen.

Men även Ylva Peltonen garderar sig med att säga att ingenting är klart. Det finns en förhandlargrupp, bestående av de översta namnen på landstingslistan, som ska träffa företrädare för såväl de borgerliga partierna som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

För det moderate landstingsrådet Tomas Högström råder det dock ingen tvekan om att de fyra borgerliga partierna kommer att gå till landstingsval utan MP vid sin sida.

– Det är det besked vi har fått från Miljöpartiet, säger han.

Tomas Högström beklagar partiets avhopp från landstingsalliansen.

– Vi har haft ett framgångsrikt samarbete där vi lyckats hantera svåra situationer konstruktivt. Trots detta väljer MP att inte samarbeta inför valet.

Högström tror att MP vill utnyttja det gynnsamma opinionsläget för att få så många röster som möjligt med ett eget program, och sedan förhandla med de två blocken efter valet.

– Det är förståeligt, men det gör det inte tydligare för väljarna.

Thomas Wihman är avgående landstingsråd för Miljöpartiet. Han hade gärna sett en fortsättning på samarbetet med de borgerliga partierna.

– Nu riskerar det att bli en komplicerad parlamentarisk situation. Min huvudtes har varit att vi bör samarbeta så brett som möjligt inom landstingspolitiken.

Han tycker också det har varit en styrka att ha haft i princip samma politiska sammansättning i landstinget som i Västerås stad.

– Det har underlättat bildandet av samarbetsförbund, säger han.

Barbara Conte från Västerås är partiets nya andranamn på landstingslistan. Hon säger att förhandlargruppen ska träffas igen den 5 augusti, och att den efter det borde kunna ge ett närmare besked kring hur man tänker kring politiska samarbeten i landstinget.

Men även Socialdemokraternas förstanamn Denise Norström säger att hon fått besked från MP att partiet avser att gå till val på egen hand.

– Det är det enda vi vet. Men vi är öppna för ett samarbete. Vi tror att Miljöpartiet har mer gemensamt med oss.

Sjukvårdspartiet har också varit en del av landstingsalliansen. Även detta parti kommer att gå fram ensamt i valrörelsen.