Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF: Skolor, öppna dörrarna för mer politisk kunskap!

I våras skickade jag ut mail till fler än tio gymnasier i Västerås, frågandes om möjligheten till att tillsammans med ungdomarna där kunna få föra en dialog om nutida politiska förhållanden. Majoriteten av skolorna tackade på något sätt tyvärr nej. Det är så läget för de västmanländska politiska ungdomsförbunden brukar se ut - oavsett ideologisk tillhörighet. Men varför, när nackdelarna tydligt överskuggar fördelarna?

Västerås är exceptionell som storstad på det sättet att nästan alla dess skolor säger nej. Varför får inte de västmanländska ungdomarna lika stor möjlighet till att utveckla sitt samhällsintresse som många andra svenska ungdomar får? Att kampanja innebär inte att pracka propaganda på ointresserade. Det innebär att man försöker utveckla unga människors resonemang kring viktiga frågor och uppmana dem till att ta ställning i samhället. Målet är rimligt. Målet är utbildning och utveckling.

Att ungdomsförbund som vill utbilda ska vara ett hot för skolornas studiero och därmed bör ledas bort är orimligt. I skolan ska eleverna utbildas. Det gäller för alla möjliga samhällsrelevanta områden. Påträngande kampanjer är inte någonting vi inom MUF stöttar, utan vi anser självklart att studiemiljön måste respekteras och tror även att de andra politiska ungdomsförbunden gör så med. Hotet om att framtida väljare inte kommer ha större vetskap om valet och dess möjligheter är ett många gånger större hot än vad ungdomsförbunden är för studieron. Kunskap är en frihet, och att kunna välja om man vill lyssna på kampanjer eller inte är en frihet likaså.

Vi vet alla att mycket i Sveriges politik ändras för varje dag. Opinionen svänger upp och ner som en berg- och dalbana. Utspelen är många. Resultatet blir att det helt enkelt blir lätt att bli förvirrad. Därför är lite koll bättre än noll. Vissa tror dock att kampanjer främjar extrema rörelser. Det stämmer inte. Tvärtom så hämmar demokratiska dialoger utvecklingen av avvikande partier. Ökad förståelse minskar förvirringen, förvirringen som extremisterna gillar. Ungdomars kritiska tänkande är något som krävs. Både för deras egen skull och för samhällets.

Året nästa år är ju ett väldigt viktigt år: ett valår. Många kommer snart att få den underbara möjligheten till att rösta. Skulle det inte vara toppen om fler fick utbildas lite mer och uppmuntras till att använda sin röst så som de själva tycker? Allt detta tillsammans med att få möta andra ungdomar från olika bakgrunder. För att förstå varandra bättre och kunna föra starkare samarbeten. Fram med kampanjerna och fram med kunskapen!

Hanna Ziolkowska MUF Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel