Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muf: Vi vill göra Sveriges unga till världens mest anställningsbara

Jobben är valets viktigaste fråga eftersom förmågan att skapa arbetstillfällen avgör hur framtiden kommer att bli. Valet är på många sätt en folkomröstning om arbetslinjen. Med Alliansen ökar drivkrafterna för att skapa arbetstillfällen och för att jobba.

Med de tre vänsterpartierna väntar stora skattehöjningar, ökade bidrag för att inte arbeta och en återgång till den utbildningspolitik som inte gav tillräckliga kunskaper och slog ut var fjärde elev från gymnasiet.

Moderaterna säger särskilt att jobb för unga är en av Sveriges största utmaningar. Vi har helt tagit bort arbetsgivaravgiften för unga arbetslösa och vi har halverat arbets-givaravgiften för alla under 26 år. Dessa två reformer gör det 30 000 till 80 000 kronor billigare per år att anställa en ung.

Nu vill vi gå vidare med att sänka momsen i sektorer där många unga jobbar, införa lärlingssystem och kraftigt förbättra utbildningen i Sverige.

Allra svårast att få jobb har de unga som inte fullgjort sin utbildning. Därför öppnar vi för lärlingsanställningar och tillåter utbildningar som direkt vänder sig till dem som vill jobba efter gymnasiet. Kombinerat med tidigare betyg, fler betygssteg och en ny lärarutbildning vill vi göra Sveriges unga till världens mest anställningsbara.

De tre vänsterpartierna vill tyvärr knappt ta jobbdebatten. De försöker få valet att bara handla om nya utgifter i stället för värdet av arbete för framtiden. Att tävla om att kunna göra av med mest pengar är i sig ett hot mot jobben, men än värre är de gemensamma besked de trots allt lämnat:

w Fördubblad arbetsgivaravgift för alla under 26 år gör varje person dyrare att anställa och för företagen och för välfärden.

w Höjd arbetsgivaravgift på extrajobb och vikariat är en ren straffskatt på många ungas första jobb och försvårar avsevärt för unga att få ett första jobb.

w Nej till lärlingsanställningar och därmed ytterligare en väg in på arbetsmarknaden.

w Höjd bensinskatt och införd kilometerskatt som kommer som extra pålagor för det lokala näringslivet som ofta är en inkörsport till extrajobb som en första anställning.

w Återgång till den skolform som slog världsrekord i avhopp från gymnasiet och lagt grunden för en hög ungdomsarbetslöshet.

w Höjd skatt med 300-500 kronor i månaden för alla som heltidsjobbar och därmed minskade drivkrafter för jobb.

w Slopat rut-avdrag som direkt riskerar 11 400 jobb i den gröna tjänstesektorn.

w Avvecklad kärnkraft, vilket riskerar upp-emot 300 000 arbetstillfällen.

Sammantaget står valet därför mellan en allians som vill underlätta för ungas inträde på arbetsmarknaden mot tre vänsterpartier som inte ser ungas situation och som vill använda dem som kassakor för jobbminskande utgiftsökningar.

Jobben är den viktigaste framtidsfrågan och vi tänker hålla Socialdemokraterna ansvariga för att de övergivit jobbfrågan ända fram till valdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel