Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig Beyoncévinyl kan bli värdefull

Popdrottningen Beyoncés felpressade "Lemonade"-vinyl, där det kanadensiska punkbandet ZEX låtar smugit sig in, kan ha ett framtida samlarvärde.
– Skulle jag ha en sådan i min hand skulle jag behålla den, säger skivhandlaren Micke Englund på Mickes Skivor i Stockholm.

Annons

Artisten Beyoncé har experimenterat allt mer med sin musik, men en del fans som köpte en vinylskiva med hennes senaste album "Lemonade" fick något helt annat än vad de förväntat sig. I stället för den amerikanska popdrottningens hyllade låtar har det kanadensiska punkbandet ZEX smugit sig in på en del av vinylskivorna, med titlar som "Child soldier" och "Burn the flag".

Skivbolaget Colombia Records lovar i ett uttalande att de som köpt de feltryckta skivorna ska få pengarna tillbaka – men det kan vara lönsamt att behålla det felpressade exemplaret i stället.

Om det stämmer att det är en liten upplaga kan värdet stiga rejält. Men mycket kommer att hänga på Beyoncés framtida status som artist. De som får ett stort värde är ofta artister som har en stor mytbildning kring sig, exempelvis Michael Jackson eller Elvis Presley och Syd Barrett från tidiga Pink Floyd, säger skivhandlaren Micke Englund.

Han rekommenderar dock den som fått något av de felpressade exemplaren att spara den och hoppas på att Beyoncé har hög status i samlarkretsar om 10–15 år.

Det ska man absolut göra. Skulle jag ha en sådan i min hand skulle jag definitivt behålla den. Och kanske sen köpa ett korrekt exemplar också.

Enligt Columbia Records är det ett fel i tillverkningen och "den mänskliga faktorn" vid en fabrik i Tyskland som har orsakat fadäsen. De avvisar spekulationer om att det skulle röra sig om ett konstnärligt grepp och säger att "Beyoncé och ZEX inte var medvetna om, eller ansvariga för, felet".

"Lemonade", som kom ut förra året, anses vara stjärnans mest musikaliskt äventyrliga album hittills i karriären. På albumet förgrenar hon sig i hiphop, country och hårdrock, med Jack White och Led Zeppelin-medlemmar bland låtskrivarna.

8 000 människor gillar ZEX på Facebook, jämfört med Beyoncés 64 miljoner.

Mer läsning

Annons