Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalisk folkfest ekade över vidsträckta åkrar

Att kultur skulle vara något som bara figurerar i innerstaden stämmer inte – det visar initiativet ”Kultur på vischan”. Folkfesten pågår i cirkustältet beläget på Romfartunaslätten, där alla tänkbara kreativa uttryck äger rum.

Annons
Roland Keijser var flitig med både klarinetten och saxofonen när han jammade med de andra musikerna.

– Det är imponerande att det kan göras så mycket av så lite, säger besökarna Maria och Thomas Klingberg.

Det stora tältet ligger till synes ganska anspråkslöst på en slätt strax innan Romfartuna kyrka. Utanför säljs korv och bakverk för den som är sugen på att förtära något annat än kultur för en stund. Men innanför tältets väggar öppnar en helt annan värld upp sig. Här trängs frukten av alla de workshops som hållits sedan starten i tisdags med sköna sittplatser, en grammofon, ljusslingor och en stor scen. Ett eget litet drömskt universum äger rum här.

På torsdagskvällen var tältet nästan fullsatt av en gladlynt publik som vallfärdat hit för att lyssna till svenska progglegender och lokala musiker. Torbjörn Grass inledde med sinnrik ljudkonst och improvisation medan efterföljande Ulf B Fernquist och Anders Englin spelade ”klimatrock” sprungen ur samhällsfrustration. Uppsluppna skratt blandades med toner och rader om dödligt allvar.

Till sist klev Reine Fiske från Dungen, Träd, Gräs och Stenars basist Sigge Krantz, Tord Bengtsson som spelat med Nationalteatern, Roland Keijser från Blå Tåget och jazzmusikern Bengt Beche Berger upp på scenen. De letade sig fram i en snårig blandning av allt från folkmusik till jazz och kulminerade i vad som bäst beskrivs som en musikalisk psykos som ekade långt ut över de vidsträckta åkrarna.

”Kultur på vischan” bjuder under fredag och lördag på olika workshops klockan 11–17 och konserter klockan 19.

Niklas Sandström, Torbjörn Grass och Niklas Ulfvebrand tog en paus utanför tältet när kvällssolen kikade fram.
Kultur på vischan
Det stora cirkustältet fylldes med musiksugna besökare när konserten ”Stor jamkväll” ägde rum.
Frändestabon Ola Ekström gjorde våfflor över eld.
Torbjörn Grass.
Annons