Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muslimska kvinnor i Västmanland: Fördomsfull debatt om kvinnobad

Nämndbeslut på felaktiga grunder

Kvinnobadsdebatten har varit oetisk och fördomsfull, vilket lett till att nämndens beslut om förbud är taget på felaktiga grunder!

Många har sagt sitt angående sakfrågan könsseparata badtider- nu vill vi kommentera debatten och ifrågasätta det nämndbeslut vari man påstår att religiösa förbud ligger bakom önskan om kvinnotiderna!

Hur blev det så att denna känsliga debatt kom att föras i tidningen? Det är fruktansvärt att kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp, begränsas på grund av språksvårigheter, är rädda för hat och hot från högerextrema krafter tvingas uttala sig offentligt i dessa känsliga och privata frågor! Vi vill veta vad politikerna gjort för att nå den lilla grupp på runt 70-120 pers/tillfälle som utnyttjat kvinnobaden.

Som om det inte vore nog så blir man av människor med mest makt i samhället grundlöst ihopkopplade med värderingar som sexualisering av barn, att män och kvinnor är olika värda, att småpojkar är orena.

Sakine Madon påstår i efterhand att det begrepp hon beskrev som halam troligen syftade på haram. Men den förklaringen håller inte -muslimer ser inte femåriga pojkar som haram (förbjudna)! Faktum kvarstår att ledaren den 20 februari är direkt vilseledande och felaktigt. Mejlet innehåller enbart islamofobiska påståenden om hur muslimer uppfostrar sina barn!

Sakine Madons ledare den 2 februari "Kommunala bad ska inte sexualisera barn" är ytterligare exempel på direkt grundlösa påståenden. Tjejkvällarna sexualiserar inte barn då det inte är några värderingar överhuvudtaget som ligger till grund för beslutet om en åldersgräns på fyra år för pojkar. I politikernas underlag svarar badpersonalen följande:"Tanken med att tillåta medföljande pojkar upp till 4 år har varit att ge även mammor med små barn möjlighet att bada. Att gränsen dragits vid fyra års ålder hänger ihop med de satta gränserna för badpriser. Barn upp till fyra år kommer in gratis. Det är också enklare att lämna barnet till någon annan en stund ju äldre barnet är. "

Fördomar och desinformation har riktats offentligt mot den muslimska minoriteten. I tider som dessa är det ytterst allvarligt och riskerar att orsaka stor skada om ansvariga inte agerar.

Efter att ha följt debatten och läst "halam-mailet" samlades röster från flera grupper av kvinnor runtom i Västerås som utnyttjat kvinnotiderna på Lögarängsbadet. I arbetet framkom flera tragiska omständigheter.

En av de afghanska kvinnor som ställde upp i reportage i VLT blev efter sitt deltagande uthängd på flera rasistiska sajter och mottog hotfulla samtal.

Flertalet som utnyttjat kvinnobad har inte följt den lokala samhällsdebatten pga språksvårigheter eller fokus på terrorn i Irak, Syrien eller svältkatastrofen i Somalia där man har sina nära och kära. Många känner sig ledsna, rädda, maktlösa, uppgivna på grund av vana vid islamofobi och avsaknad av kunskap om vilka rättigheter man har i Sverige.

I vår debattartikel 2 mars bad vi om förklaring från ansvariga chefer och politiker. Fyra veckor senare har ingen uttalat sig- tvärtom har man lagt locket på! VLTs politiska redaktör Sakine Madon anklagade kvinnor bakom debattartikeln via Twitter för att ljuga!

Säkerligen ville de flesta väl men det gick allvarligt fel- dags att ta ansvar och förklara er!  Uttalandena har gjorts offentligt, därför är det fullständigt självklart att en utredning görs offentligt!

Vi vill ha en öppen extern utredning av kommunala tjänstemän och politiker i syfte att säkerställa att fakta reds ut grundligt och att detta inte kan hända igen!

Hanna Larsson

Anette Harjula

Asma Muhammad

Rawa Aljawri

Asil Hussein

Nätverket Muslimska kvinnor i Västmanland

Svar:

I er replik mot mig stod det ”Vår önskan om kvinnobad har aldrig varit religiöst motiverad” (2/3). Strax innan sa en av era undertecknare detta till Sveriges Radio: ”Vi är många kvinnor från olika länder som på grund av religion och kultur inte får simma tillsammans med män” (21/2). Få ihop det, den som kan.

Om det inte är att medvetet fara med osanning, är det åtminstone att ha ett ovanligt kort minne.

Nu framställer Larsson och övriga det som att jag använt ordet ”halam”, när det var ett tjänstemannamejl - ett svar på varför den låga åldersgränsen sattes för kvinnobad - som citerades. I nämnda mejl framkom det att hänsyn tagits till ”halam” (troligtvis syftades det på ”haram”), och att detta är något religiöst eller kulturellt.

Det vore tjänstefel av mig att inte skriva om mejlet från ansvarig tjänsteman. Ingen från kommunen har heller förnekat innehållet eller invänt mot min beskrivning av det.

Till skillnad mot personer som först hävdar att deras religion förbjuder dem att bada bland män, för att i nästa stund ogenerat påstå att det är något jag skulle hittat på, byter jag inte fot från en dag till en annan. Räkna med att jag även fortsättningsvis kommer kritisera könsseparation. Kommunala bad ska inte separera och sexualisera barn.

Sakine Madon

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel